Inflaci loni poháněly potraviny. Nejvíce zdražily pekárenské výrobky či mléko

Hrubý domácí produkt loni vzrostl o 4,5 procenta. Jde o druhou nejvyšší hodnotu od roku 2007. Dynamiku národního hospodářství určovala spotřeba domácností poháněná výrazným zvyšováním výdělků, zahraniční poptávka a ve druhém pololetí i investiční aktivita. Vyplývá to z nové analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

K loňskému růstu přispěly obdobným dílem služby a zpracovatelský průmysl. Dařilo se nejen výrobcům aut a jejich subdodavatelům, ale také strojírenství. Pozitivně se do stavu národní ekonomiky promítlo i obnovení výrobních kapacit v chemickém průmyslu a energetice.

Růst spotřebitelských cen byl vloni nejvyšší od roku 2012. Ceny vzrostly o 2,5 procent. Nejvýrazněji zdražily potraviny. „Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 5,2 procenta. Klíčové bylo zdražení pekárenských výrobků a obilovin, mléka, sýrů, vajec a masa. Zvýšily se ale i ceny bydlení, energií a dopravy,“ upozornil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Otázka dostupnosti bydlení byla znovu aktuální. Meziroční růst indexu nabídkových cen bytů totiž ve druhém pololetí zrychlil na 12,5 procent. Závratným tempem rostly především ceny bytů v Praze. V průběhu roku zvyšovaly tempo svého růstu, které v posledním kvartálu dosáhlo 18,8 procent.

Pokud jde o realizované ceny starších bytů, meziročně nejvíc vzrostly ve druhém čtvrtletí, a to o 18,7 procent . Poté zpomalily. Ve čtvrtém čtvrtletí v hlavním městě dokonce poprvé od konce roku 2013 mezičtvrtletně klesly.

„Závěr roku přinesl také mezičtvrtletní snížení realizovaných cen nových bytů v Praze. Tyto ceny v průběhu loňska meziročně rostly průměrně o 13,6 procent. Do značné míry odrážely zvýšení cen bytů v nových stavebních projektech,“ podotýká analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info