Vodnice se vrací na zahrádky i talíře: jak ji pěstovat a co z ní uvařit?
07.08.2018 | Denik.cz
Brukev řepák vodnice bývala v dávných dobách podobně oblíbenou přílohou, jako jsou dneska brambory. Postupem času se na ni zapomnělo, v posledních letech ji ale stále častěji vídáme v obchodech i na záhonech. Zkuste si ji vypěstovat také.
Vodnice roste rychle a brzy se sklízí, neměla by se ale vysévat v časném létě, slunce by ji vyhnalo do květu. Nejlepší dobou pro vysetí je proto začátek jara nebo potom konec léta. Srpen je ideálním měsícem pro vysetí podzimních odrůd, které sklidíte během října. Vodnice není příliš náročná na půdu, vypěstujete ji i v truhlíku na balkóně nebo za oknem. Do čerstvě vyhnojené zeminy se ani nehodí, větvil by se jí kořen. Na záhonech ji proto nejlépe uplatníte jako následnou plodinu a můžete ji maximálně přihnojovat tekutým hnojivem.
Vodnice patří k brukvovité zelenině a vzhledem i chutí připomíná kedlubnu či ředkvičku. Různé kultivary vytvářejí odlišně vypadající bulvy - ty mohou být kulaté nebo zploštělé, čistě bílé nebo zbarvené dočervena či dofialova. Jak už název napovídá, tato zelenina obsahuje hodně vody. Zároveň v ní najdete vlákninu a silici s antibakteriálními účinky; známé jsou pozitivní účinky vodnice na srdeční činnost, nervovou soustavu a močové ústrojí.
Semínka sejeme do řádků vzdálených zhruba 40 cm, vzrostlé rostlinky pak odsazujeme 15 cm od sebe. Bulvy nenecháváme přerůst přes velikost tenisového míčku, sklízíme je přibližně šest týdnů po výsevu.
Vodnici můžeme konzumovat čerstvou i vařenou, hodí se do zeleninových salátů i tepelně upravených zeleninových směsí. Můžete ji uvařit v osolené vodě či v páře a na talíři ji přelít bylinkovým máslem, nebo z ní udělat kaši podobným způsobem, jako děláte kaši bramborovou. Starší bulvy před konzumací oloupeme, mladé se loupat nemusejí.
Tip: Zapečené brambory s vodnicí a špenátem
Potřebujeme: 5 větších brambor, přibližně stejné množství vodnice, 1 šalotku, dvě hrsti čerstvého špenátu, kelímek smetany, tvrdý sýr, pepř, sůl, olivový olej
Brambory, šalotku a vodnici oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zeleninu naskládáme po vrstvách do zapékací misky vymazané olivovým olejem, každou vrstvu osolíme a opepříme. Nakonec zasypeme omytým špenátem a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě asi hodinu při 200°C, před koncem pečení přidáme navrch strouhaný sýr a necháme ho roztavit pod grilem. Pokrm je vhodný jako příloha ke grilovanému masu, vegetariány potěší samotný.
Autor: Redakce
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)