Souhrn událostí uplynulých dní – 16. – 18.11. 2018

Odborník: Bez nádrží voda na závlahy a pití nebude

Veřejnost si podle odborníka Pavla Punčocháře z ministerstva zemědělství stále neuvědomuje rozdíl mezi zemědělským suchem a nedostatkem vody. Dnes to uvedl na konferenci v Senátu. V půdě sice podle něj chybí 30 procent vody oproti polovině minulého století.

Evropské šelmy si nejvíce pochutnají na ovcích. Ročně jich zabijí 21 tisíc

Velké šelmy na území Evropské unie nejčastěji útočí na ovce. Vyplývá to ze studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor evropského parlamentu. V Česku v loňském roce padlo za oběť útokům vlků celkem 222 hospodářských zvířat.

Vyplatí se vyměnit steak za fazole? Ušetří jednotlivec i celý systém

Různé studie tvrdí, že z pohledu nákladů na výrobu potravin je vegetariánství a veganství výhodnější než produkce masa a masných výrobků. Živočišné produkty jsou podle řady propočtů náročnější na výrobu než jídlo z rostlin. Pro koncové spotřebitele ale mohou být vegetariánské potraviny nakonec nákladnější.

Sucho svírá farmy. Zemědělci čekají, jak dopadnou jejich žádosti o náhradu škod

Téměř deset tisíc zemědělců poslalo žádost o náhradu za škody, které na krmných rostlinách napáchalo sucho. Celková požadovaná částka dosahuje 955 milionů korun. Letošní zájem o náhrady je přibližně třikrát vyšší než loni. I to dokazuje, jak moc letos voda chyběla.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info