Nejnovější trendy v pečení chleba? Roste zájem o kvas i záparu
21.11.2018 | Denik.cz
Zvyky spotřebitelů při nákupu pečiva se mění. Zatímco dosud při rozhodování dávali s ohledem na nižší cenu přednost tradičním výrobkům, nyní se méně bojí experimentovat.
Roste zájem o chléb se záparou nebo obohacený o ořechy a semínka. Lidé tak více hledí na chuť.
MYSLÍME I NA ZDRAVÍ„Obávám se, že spotřebitelé sice pořád preferují cenu, ale již také začínají vnímat zdravotní benefity pekařských výrobků,“ řekla Dana Gabrovská z Potravinářské komory. Lepší chuť chlebu dává využití kvasu – zkvašené směsi mouky s vodou. Vlastní kvas si již vyrábějí i četné pekárny přímo v supermarketech.
„Jako velmi pozitivní vnímám i zápary, zavářky a měkčená zrna,“ uvedla Gabrovská. Zápara jsou spařená semínka přidávaná do celozrného pečiva. Měkčená zrna obilovin, luštěnin nebo olejnatých semínek se namočí v horké vodě a nechají bobtnat. „Potom jsou křehčí a jemnější,“ vysvětlila.
Přidané luštěniny zvyšují obsah bílkovin a vlákniny, olejnatá semínka obsah nenasycených mastných kyselin.
POMOHOU CECHOVNÍ NORMYKe kvalitě potravin by měly přispět České cechovní normy. Zařazením do jejich systémuvýrobce garantuje, že jeho výrobky jsou kvalitnější, než pro danou kategorii stanovuje platná legislativa. V případě pekařských výrobků jde o omezení nebo zákaz přídatných látek, vyšší obsah žitné mouky, u vícezrnných výrobků potom více luštěnin nebo olejnin, než přikazují regule.
Cereální pekařské výrobky podle potravinářů i v budoucnosti zůstanou základem výživové pyramidy. Gabrovská očekává, že do nich výrobci budou dávat stále více různých přísad.
„Nestačí mít jenom pšeničné pečivo, které nám chutná. Kobliha je zážitek, ale jen z hlediska chuti. Vícezrnný nebo celozrnný výrobek bude navíc jistě lepší z hlediska výživy, a lidé to již začínají zjišťovat,“ dodala Gabrovská.
Autor: Jiří Janda
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



