Souhrn událostí uplynulého dne 31. 7. 2019

Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi

Manželé Kameníkovi z Vysočiny vyšlechtili novou odrůdu dvouletého kmínu. Odrůda splňuje podmínky chráněného označení původu Český kmín. Zajímavostí je, že šlechtění kmínu se podařilo v domácí minilaboratoři. Pěstitelé, pekaři i producenti koření očekávají od nové odrůdy vyšší výnosy.

Trumpova výhrůžka ohledně vína je stupidní, vzkázal francouzský ministr

Jako „absurdní“ a „naprosto stupidní“ klasifikoval francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést v odvetě za digitální daň clo na francouzské víno. Guillaume se v rozhovoru v televizi BFM TV ohradil také vůči Trumpovu výroku, že americké víno je lepší než francouzské.

V Moravskoslezském kraji ubývá i kvůli suchu lososovitých ryb

V Moravskoslezském kraji výrazně ubývá lososovitých ryb. Mezi lososovité ryby patří například lipan, hlavatka, pstruh nebo siven. Současné suché a teplé počasí situaci ještě zhoršuje. Prohřáté toky jsou méně okysličené, oslabené ryby jsou pak i jednodušším terčem predátorů, jako jsou vydry, volavky nebo morčák.

Kromě kůrovce ohrožuje smrky také václavka, borovice čelí plošnému usychání

Dlouho trvající sucho ohrožuje lesy nejen tím, že podporuje množení kůrovce, ale i dalších parazitů, včetně některých houbových patogenů. Suchem oslabené stromy mají malou šanci se ubránit. V roce 2018 byl výskyt některých houbových patogenů výrazně nižší než v minulých letech, neboť ani jim extrémní sucho nesvědčilo.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info