Brněnská zoo po letech úspěšně odchovala mláďata sovice sněžní

Brněnské zoologické zahradě se podařilo po více než 20 letech odchovat čtyři mláďata sovice sněžní. Zájemci si je mohou prohlédnout ve voliéře v expozičním celku Beringie, oznámil ČTK mluvčí zoo Michal Vaňáč.

"Samice Helga se starala o tři malé sovice už loni. Byli to ale její první potomci a bohužel nepřežili. Letos si k vylíhnutí a péči o mláďata vybrala jiné místo a zatím to vypadá, že je vše na dobré cestě ke zdárnému a úspěšnému odchovu," řekl kurátor chovu ptáků Petr Suvorov.

První mláďata sovice sněžní přišla v Zoo Brno na svět v roce 1985, na dlouhou dobu poslední reprodukce se datuje do roku 1998. Současný pár sestavili chovatelé v roce 2010, kdy do Brna dorazil samec Hugo a doplnil tak samici Helgu.

Helga nejprve v roce 2017 snesla dvě neoplozená vejce. O rok později zaznamenala zoo neúspěšný odchov. Letošní snůška čítala sedm vajec, pět vylíhnutých mláďat a nakonec čtyři, která přežila.

Sovice sněžní jsou zajímavé svou výraznou pohlavní dvojtvárnosti ve zbarvení peří. Samec je bílý, zatímco samice kropenaté. Také je to jedna z mála sov s denní aktivitou.

Přestože žije na dálném severu, byla sovice sněžní viděna i na různých místech v západní Evropě. Poslední pozorování z území Česka pochází ze začátku 20. století.

"Sovice mohou být v budoucnu ohrožené kvůli globálnímu oteplování. Přestože to zatím není dostatečně vědecky potvrzené, byl jejich statut poprvé v historii vyhodnocen jako 'Vulnerable', tedy zranitelný,' uvedl Suvorov.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info