Souhrn událostí uplynulého dne – 20.11. 2019

Upozornění SVS v souvislosti s šířením afrického moru prasat v sousedním Polsku

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v sousedním Polsku došlo k výraznému postupu afrického moru prasat (AMP). Polské dozorové orgány aktuálně informovaly o výskytu AMP u prasete divokého v okrese Wschowa na západě země. Nové ohnisko nákazy je 80 km od hranice s Německem a 120 km od hranice s Českou republikou (ČR).

Plochy vhodné pro pěstování smrku v Evropě se zmenší dle experta

Rozloha ploch vhodných pro pěstování smrku a obecně jehličnanů v Evropě se do budoucna citelně zmenší kvůli klimatické změně, jež s sebou nese oteplování a mění srážkové poměry. Aby bylo možné vůbec jehličnany pěstovat, je podle Kurta Ramskoglera z rakouské firmy na pěstování sazenic Lieco potřeba sázet jen takové stromy, které jsou vypěstované z kvalitního genetického materiálu.

Moravští vinaři získali šest titulů šampiona na soutěži v USA

Čtyři moravská vinařství získala titul šampiona v šesti kategoriích soutěže San Francisco International Wine and Spirit Competition. Podle pořadatelů se to dosud žádné zemi, s výjimkou pořádajících Spojených státu, nepodařilo. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vín z Česka finančně podpořil.

Zemědělský svaz čeká růst tržeb za hlavní produkci o dvě mld. Kč

Zemědělcům v Česku letos podle odhadu jejich svazu stoupnou tržby za osm hlavních komodit skoro o dvě miliardy korun a mírně převýší 90 miliard korun. V porovnání s minulým rokem sklidili víc obilovin a brambor. Řepky se sice urodilo méně, ale pokles produkce pomáhá vyrovnávat její lepší cena.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info