Ceny vánočního cukroví na jižní Moravě zůstávají letos stejné

Vánoční cukroví na objednávku letos na jižní Moravě výrazněji nezdražilo, nejčastěji stojí od 400 do 600 korun. Zákazníci stále kupují hlavně klasické druhy jako například vanilkové rohlíčky a zájem o ně většinou mírně roste, řekli ČTK oslovení cukráři. Letos žádné suroviny výrazně nezdražily, naopak se urodilo hodně vlašských ořechů.

Více objednávek letos mají například v brněnské cukrárně Eliška. "Zájem o vánoční cukroví na objednávku roste pravidelně každý rok," uvedla majitelka podniku Eliška Urbanová. Někde ani nestíhají vyrábět. "Zájem o naše cukroví byl přibližně stejný jako loni. Je to ale proto, že víc objednávek přijmout nemůžeme, nestačila by nám výrobní kapacita," řekla majitelka slavkovské cukrárny U tří císařů Romana Drápalová.

Ceny cukroví se různí. U tří císařů ve Slavkově u Brna stojí kilogram 420 korun, v hustopečské cukrárně Jitka 430 korun a v brněnské cukrárně Eliška 520 korun. Většina cukráren nezdražovala, cukroví stojí stejně jako loni. "Nebyl důvod zdražovat, protože ořechů bylo letos hodně a ani cena másla nerostla," řekla Drápalová. "Cukroví jsme sice nezdražovali, ale především mzdové náklady určitě vzrostly," řekla Urbanová. Naopak v brněnské cukrárně Pusinka zdražili nejlevnější vánoční cukroví od loňského roku o 30 korun, nyní stojí 650 korun za kilogram. Pokud by zákazník chtěl například cukroví slazené medem, připlatí si ještě více.

Největší zájem je o tradiční druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky či pracny. I když většina cukráren nabízí část sortimentu bez lepku, vánočního cukroví se to většinou netýká. Vedle běžného cukroví nabízí například cukrárna Pusinka ještě cukroví pro diabetiky slazené umělým sladidlem.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info