Souhrn událostí uplynulého dne 11. 3. 2020

Zisk zemědělců byl loni 17,5 miliardy korun, produkce byla rekordní

Zisk zemědělského sektoru loni po dvou letech poklesu vzrostl - zvýšil se o 11,9 procenta na 17,5 miliardy korun, uvedl jako předběžný odhad v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota produkce odvětví vzrostla na rekordní hodnotu 140,3 miliardy korun.

Při sčítání ptáků se nejvíce objevovala koňadra, nečekaně přibylo sojek

Krmítka při lednovém sčítání ptactva nejčastěji navštívila sýkora koňadra. Obhájila tak „vítěznou“ pozici z minulého roku. Proti loňsku byla mnohem častěji pozorována sojka. Do sčítání se od 10. do 12. ledna zapojilo přes 21 tisíc lidí, o 7000 více než loni. Spatřili 436 tisíc ptáků, uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO).

Jaroslav Hruška: „I velcí by měli zkusit hospodařit jako my a ověřit si, že se to vyplatí.“

Majitel farmy U Hrušků, oceněný v programu Pestrá krajina zlatou medailí za rok 2019, dále říká: „Všichni v Asociaci máme stejný zájem, aby naše česká krajina byla hezčí a pestřejší. Hovoříme o podpoře rodinných hospodářství, to je dobře, ale je škoda, že mezi sebou nemáme také někoho, kdo by měl nějaký velký podnik, a přitom by měl stejný náhled na hospodaření jako my.“

Tisíce vědců vyzvaly EU, aby podpořila šetrnější zemědělství

Evropská unie by měla přestat z veřejných peněz podporovat zemědělskou velkovýrobu, která přispívá ke změnám klimatu či úbytku přírodních druhů. Unijní instituce k tomu dnes vyzvalo na 3600 vědců, kteří požadují důkladnější reformu společné zemědělské politiky (SZP) EU.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info