Souhrn událostí uplynulého dne – 19.3. 2020

Ministr zemědělství vyzývá studenty: Přijďte pomoct i zemědělcům

Ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s rektorem České zemědělské univerzity v Praze Petrem Skleničkou, rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou a rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Tomášem Machulou se dnes obrátili na studenty oborových vysokých škol.

Restauracím klesly prodeje o 90 procent

Po uzavření restaurací na základě rozhodnutí vlády kvůli šíření koronaviru se v pondělí jejich tržby v porovnání s běžným pracovním dnem propadly zhruba o 90 procent. Na základě dotazování u provozovatelů restaurací to uvedlo ve středu Sdružení pro zaměstnanecké stravování (Prozams).

Chmel s růstem nepočká, stovkám brigádníků se však zavřely hranice

Chmelaři na Žatecku řeší zřejmě největší problém v novodobé historii. Chybějí jim stovky lidí, které potřebují na zapichování drátků k rostoucí plodině. V posledních letech pracovali na jaře na chmelnicích cizinci, kterým se teď zavřely hranice. Ruční práci nelze nahradit a musí se udělat v následujících čtyřech týdnech.

Hmyz v pečivu? Belgičtí vědci jím nahradili máslo, aniž by si toho spotřebitelé všimli

O hmyzu se už dlouho hovoří jako o potravině budoucnosti. U pečiva by ale využití tohoto přírodního zdroje napadlo asi jen málokoho. Odborníky na výživu ale zaujala larva mouchy bráněnky, latinsky hermetia illucens. Podle výzkumu belgických vědců by tuk z larev mohl částečně nahradit máslo ve sladkém pečivu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info