Souhrn událostí uplynulého dne 16. 4. 2020

Ministr zemědělství: Navýšený rozpočet Programu rozvoje venkova půjde především na pěstování ovoce a zeleniny a zpracování potravin v ČR

Zvýšit soběstačnost České republiky a snížit její závislost na dovozech je hlavním cílem mimořádného 10. kola Programu rozvoje venkova (PRV). Příjem žádostí bude spuštěn v polovině července, celkem Ministerstvo zemědělství (MZe) rozdělí v tomto kole mezi zemědělce a potravináře 4 miliardy korun.

Les v číslech: Šumava bude stále plná smrků

Správa Národního parku Šumava již potřetí nechala zpracovat Velkoplošnou inventarizaci lesa (VIL) na svém území. IFER - Ústav pro výzkum lesních ekosystému první šetření provedl v letech 2001-2004, další 2013-2014 a poslední v roce 2019.

Lípa může být plnohodnotnou lesní dřevinou. I díky genetickým testům

Lípa srdčitá, náš národní strom, patří k druhům, jejichž rozšíření by mohlo přispět k obohacení a zvýšení stability lesních ekosystémů. Současná situace kalamitního úhynu smrku a borovice vyžaduje obnovu lesních porostů výběrem druhů dřevin, které se v lesních ekosystémech dříve přirozeně vyskytovaly.

Vědci: Z opadavých lesů mizí vzácné rostliny, častých přibývá

Zřejmě vlivem nárůstu emisí oxidů dusíku ubývá vzácných rostlin v opadavých lesích Evropy. Častých a odolných druhů, vyskytujících se po celé Evropě, naopak přibylo. Poukazují na to výsledky výzkumu druhové rozmanitosti, který provedl tým kolem iniciativy forestREplot, do něhož patří i čeští vědci.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info