Josef Maršálek mění moderní českou cukrařinu. Vydává druhou knihu
06.05.2020 | pekarske-technologie.cz
I když byste ho podle jeho statné postavy, mohutné hřívy a dlouhého plnovousu tipovali spíše na bezstarostného motorkáře, vznikají pod rukama Josefa Maršálka ty nejjemnější krémy, nadýchané lásky nebo větrníky, které se vám budou rozplývat na jazyku. Téměř padesátku svých oblíbených receptů teď sepsal v nové kuchařce s titulem Moderní česká cukrařina.
Rodák z malé vesničky Kyžlířov u Potštátu v Olomouckém kraji v ní také přináší rady a nápady, jak pečení vylepšit a posunout vaše cukrářské umění na vyšší úroveň. Josef Maršálek tak předává bohaté zkušenosti, které sbíral třeba v pražské cukrářské dílně rodiny Schicků, v luxusním hotelu v anglickém Bathu nebo dokonce v Buckinghamském paláci i pro samotnou královnu.
Chytrý zedník je lepší než blbý doktorI když ho to do kuchyně táhlo od malička, měl ve škole dobrý prospěch a jako nejstarší ze čtyř dětí šel na gymnázium do Hranic. „Byl to pro mě ztracený čas, a to i přesto, že jsem tam získal rozhled, vědomosti, potkal spoustu skvělých kantorů a přátel. Stejně mě to k tomu řemeslu pořád táhlo. A prostě platí, že chytrý zedník je lepší než blbý doktor,“ uvedl osmatřicetiletý Maršálek v rozhovoru pro server prozeny.cz.
Hned po maturitě dokonce nastoupil jako učitel na hudební škole, kde učil třeba hře na tahací harmoniku. V červnu 2002 se ale sbalil a odjel do Prahy. Touha po cukrařině vyhrála. Nastoupil do vyhlášené dílny rodiny Schicků, dálkově si udělal výuční list a pak začal studovat Vysokou hotelovou školu.
Tu už dokončil také dálkově, poté, co odjel do Anglie, původně jen na šestitýdenní brigádu. „Chtěl jsem tehdy po těch šesti týdnech odjet domů, protože už jsem tady byl přihlášený na dálkové vysokoškolské studium hotelové školy, ale můj tehdejší zaměstnavatel v hotelu Bath mi navrhl řešení. Vždy jsem šest týdnů pracoval, a pak jsem na týden odjel do Česka na přednášky, zkoušky, a za rodinou,“ uvedl mohutný cukrář, který se svým přítelem nyní žije na jihu Čech.
Z luxusu v Londýně do IndieDíky angažmá v pětihvězdičkovém hotelu v Bathu se dostal k práci v legendárním obchodních domě, londýnském Harrods. Tam se během sedmi let z brigádníka vypracoval na šéfcukráře, sbíral prestižní ocenění a mohl si užívat luxusní život. Zničehonic jej ale opustil a pustil se do rozjezdu sítě cukráren svého kamaráda v Indii.
V roce 2016 se vrátil zpět do Česka. Založil vlastní značku sladkých dobrot Fat Brothers, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. V Gourmet Academy pořádá kurzy pečení, věnuje se cukrářským konzultacím a také přijal roli porotce cukrářské soutěže Peče celé země. Na svou první publikaci s názvem Péct, milovat a žít navázal novou kuchařkou Moderní česká cukrařina.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)