Jak efektivněji snížit úvěrové zatížení zemědělců

Asociace soukromého zemědělství ČR se dopisem obrátila na ministra zemědělství Miroslava Tomana ve věci nově připravovaného programu PGRLF „Provoz 2020 - snížení jistiny úvěru“. Vítáme záměr ministerstva otevřít další program v rámci fondu, který dlouhodobě považujeme za efektivní nástroj podpory zemědělců a který coby rychlou pomoc zemědělcům postiženým mimořádnými opatřeními označil také evropský komisař pro zemědělství. Nicméně jsme přesvědčeni, že tuto podporu, která směřuje ke snížení úvěrového zatížení a podpoře cash-flow, je třeba dostat k daleko většímu počtu zemědělských podnikatelů.

Žádáme o rozšíření podpory na snížení jistiny také u investičních úvěrů otevřených u komerčních bank, včetně již běžících závazků. Jedním z deklarovaných cílů programu je snížení úvěrového zatížení zemědělců, které často vyplývá z uzavřených investičních úvěrů. Právě zde proto považujeme pomoc za potřebnou.

Dále ASZ ČR požaduje umožnit žadatelům prostřednictvím programů PGRLF požádat o podporu úroků u všech provozních i investičních úvěrů včetně již běžících. Obáváme se, že nejrizikovějším prvkem pro cash-flow zemědělců mohou být dlouhodobě běžící úvěry na nákup půdy, respektive povinnost pravidelné úhrady jejich úroků.

V rámci kritérií pro příjemce podpory požadujeme snížit minimální podíl příjmů ze zemědělské prvovýroby z 50 na cca 30 %. Aktuálně navržený požadovaný podíl znemožňuje žádat zejména začínajícím subjektům, které často patří mezi nejohroženější skupiny zemědělských podnikatelů, protože mají vysoké úvěrové zatížení a mohou se dostat do obtíží s nedostatkem dostupných financí.

Dále požadujeme úplně vypustit podmínku, která stanoví, že žadatel podal v roce 2019 žádost o poskytnutí podpory pojištění plodin a/nebo hospodářských zvířat. Považujeme tuto podmínku za zcela irelevantní a bez jasné souvislosti s cíli programu Provoz 2020. Tato podmínka může navíc vyřadit například zemědělce, kteří hospodaří převážně na travních porostech nebo pěstují pícniny na orné půdě, a jejichž možnosti pojištění jsou v našich podmínkách zcela minimální. Existuje také skupina zemědělců, kteří o podporu pojištění nežádají, přestože si plodiny či zvířata standardně pojišťují. Nevidíme důvod pro diskriminaci těchto žadatelů. 

Zároveň jsme při této příležitosti požádali o úpravu harmonogramu programu Půda, který je standardně otevírán každoročně vždy na několik málo měsíců. Tento program má velký potenciál být využit daleko více žadateli, pokud by bylo umožněno žádat v průběhu celého roku. Zemědělci zpravidla nemohou ovlivnit termín nákupu půdy podle otevření programu, ale musí využít vždy aktuální nabídky. 

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info