Na pulty míří neotřelá kombinace chleba a ovocných plodů

Obchodní řetězec Penny se po uvedení chleba ze cvrčků pokusil o další unikátní experiment a kombinuje tak běžnou potravinu jako je chléb s hlohem peřenoklaným. Penny tak reaguje na zvyšující se poptávku zákazníků po zdravém pečivu a nabízí jim navíc ještě originální produkt, který není nikde jinde k dostání. Chléb neobsahuje mouku, droždí ani éčka a je tedy určen milovníkům zdravé výživy. Navíc pochází plody hlohu peřenoklaného, které se k výrobě chleba používají, výhradně od českého dodavatele Karla Tůmy, jež je jediným certifikovaným pěstitelem této plodiny v EU.

Seznamte se s hlohem peřenoklaným

Hloh peřenoklaný je rostlina s drobnějšími plody, asi 3 až 4 cm velkými, které připomínají křížence malých jablíček a šípků. Tato plodina pochází z Číny, kde se používá jako ovoce i lék. Plody jsou šťavnaté, lahodné a mají charakteristickou nakyslou chuť. Oproti našim běžným odrůdám hlohu je chuť mnohem příjemnější.

Chléb s přídavkem hlohu peřenoklaného je sice novinkou, avšak běžně se plody konzumují syrové, ve formě marmelád, sirupů, zavařenin, kandovaného či sušeného ovoce nebo i kapslí.

Hloh peřenoklaný, léčivý dar přírody

Jak již bylo zmíněno, hloh peřenoklaný je nejen chutný, ale má i mnohé léčivé účinky. V tradiční čínské medicíně léčí různé zdravotní problémy.

Má silné antibakteriální a antioxidační účinky, je cenným zdrojem vitaminů A, C, E, K a také železa, vápníku a hořčíku. Obsah vitaminu C je dokonce 773,4 mg/kg, přičemž u jablek je to pro srovnání 48 mg/kg. Dá se tedy říct, že se může pyšnit titulem superpotravina.

A s jakými neduhy nám tedy může pomoci?
  • napomáhá snižování krevního tlaku i cholesterolu
  • posiluje činnost srdce
  • uvolňje cévy
  • napomáhá trávení
  • zmírňuje následky stresu
  • rozpouští ledvinové kameny

Hloh peřenoklaný má i další příznivé účinky a jeho spojení s pečivem je dozajista zajímavým pokusem o ozvláštnění nabídky.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info