Souhrn událostí uplynulého dne – 27.4. 2021

Zvýšená opatření proti šíření viru hnědé vrásčitosti plodů rajčete trvají

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) již od konce roku 2019 průběžně informuje o výskytu a realizovaných opatřeních EU proti zavlečení viru hnědé vrásčitosti plodů rajčete (ToBRFV) na našem území.

Hrozbě sucha a nedostatku vody se věnovali evropští ministři životního prostředí

O problematice nedostatku vody a o potřebě adaptace na změnu klimatu dnes na neformální videokonferenci diskutovali evropští ministři životního prostředí. ČR na jednání zastupoval pan náměstek MŽP Jan Kříž. Zasedání, které se původně mělo konat v portugalské Évoře, proběhlo on-line.

Řetězce a vysoká DPH šponují ceny zeleniny v obchodech, tvrdí zelináři

Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech. Na pondělní tiskové konferenci to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Na vině je podle něj kromě marží řetězců i vysoká daň z přidané hodnoty.

Čína se otevírá českému krmivu. Ministerstvu zemědělství se po šesti letech podařilo dojednat povolení k vývozu krmných směsí

Pětice českých krmivářských firem může začít vyvážet své výrobky do Číny. Českému Ministerstvu zemědělství (MZe) se po složitém šestiletém vyjednávání s čínským Generálním ředitelstvím cel, které musí schválit každou exportní zemi a každý typ dováženého produktu, podařilo získat povolení k vývozu krmných směsí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info