Věchnovská pekárna- Pečení za pomocí kvasu je nikdy nekončící proces
24.08.2021 | pekarske-technologie.cz
Jak již název napovídá, proces přípravy má tři stupně.
- První stupeň- zrání kvasu a následné přidání mouky a vody
- Druhý stupeň- další zrání a vymíchání
- Třetí stupeň- finální zrání
Když je vše hotové, vymíchá se pomocí stroje těsto a doladí se do ideální konzistence přidáním mouky či vody. Vymíchané těsto se nechá kynout a potom se sází do pece.
Pekaři jsou noční ptáciStarost o kvas je jedním z důvodů, proč se pekař pořádně nevyspí. Kvas je třeba připravit předem, aby byl správně vyzrálý, padlý a měl svou typickou vůni. Pekař musí hlídat spoustu faktorů, protože na kvalitu kvasu má vliv mouka, teplota, vlhkost nebo i tlak.
Kvas je třeba opečovávat každý den a při pečení chleba se musí myslet na to, aby se oddělilo dostatečné množství kvasu k jeho namnožení na další den.
Směna začíná večer, když si zákazníci v klidu hoví doma a těší se, na čerstvé ranní pečivo. Aby byly voňavé dobroty ráno na pultech, peče se od večera celou noc. Řidič, který jede svou první trasu ve čtyři ráno musí mít již všechno připraveno. Holt kdo chce dělat v pekařině, musí změnit svůj zaběhnutý denní rytmus.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský (13.08.2022)
- Produkce masa na jihu Moravy klesla zejména u vepřového, nižší byl i chov prasat (12.08.2022)
- Nedostatek lesního medu musí výrobci řešit dovozem ze Španělska i Argentiny (12.08.2022)
- Arktida se oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa, uvádí studie (12.08.2022)
- 30 let zpět: Kvalita potravin kulhala, inspekce rozdala osmnáct set pokut (12.08.2022)
- Ve Štítné nad Vláří uhynuly ryby kvůli úniku splašků z čistírny odpadních vod (12.08.2022)
- Náhrada za jednorázový plast by neměla být opět na jedno použití, míní experti (12.08.2022)
- Čeští lesníci školí mongolské kolegy, snaží se zachránit místní lesy (12.08.2022)
- Už to začíná: netopýří noc letos proběhne na více než 40 místech (12.08.2022)
- Vědci ověřují genetickou diverzitu a klonovou identitu u břízy bělokoré (12.08.2022)