Souhrn událostí uplynulého dne – 9.9. 2021

Mlékárnám rostou náklady, svaz předpokládá růst cen mléčných výrobků

Mlékárnám v Česku stoupají náklady kvůli zdražování obalů, energií a pohonných hmot. Farmáři volají po růstu nákupních cen mléka, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi.

Vinobraní na jihu Moravy se rozjíždí pomalu, vrchol přijde nejspíš na konci září

Sběr hroznů ve vinohradech na jihu Moravy se sice pomalu rozjíždí, na vrcholu ale bude vinobraní pravděpodobně v posledním týdnu v září. Současné počasí, kdy denní teploty přesahují 20 stupňů a v noci klesají k 10 stupňům, hroznům velmi prospívá, řekli ČTK Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Právnička: Česko by mělo mít klimatický zákon a vláda klima jako prioritu

V Česku by se měl připravovat klimatický zákon a budoucí vláda by měla jasně vyjádřit, že řešení změny klimatu je pro ni prioritou. Na semináři Volby a klima: Co by měla dělat nová vláda?, pořádaném na Akademii věd ČR, to uvedla právnička Hana Müllerová.

Vědci: Početnost i rozmanitost ptactva v polích je v Rakousku proti ČR vyšší

Početnost a druhová rozmanitost ptactva je v rakouské zemědělské krajině 1,5 krát vyšší než ve zkoumaných lokalitách v Česku. Vyplývá to ze studie vedené odborníky z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Zásadní roli hraje velikost polí, ta rakouská měla menší rozlohu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info