Červené maso zvyšuje riziko smrti. O dost. Vědci varují před některými pokrmy

Krvavý steak i průmyslová šunka. Podle americko-čínského vědeckého týmu z Harvardské univerzity a šanghajské univerzity Fudan zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného - výrazně zvyšuje riziko smrti. Svědčí o tom jejich výzkum, v němž analyzovali zdravotní data 81 tisíc lidí. Naštěstí změnou jídelníčku lze pravděpodobnost úmrtí poměrně rychle snížit.

Zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného masa - výrazně zvyšuje riziko smrti. | Foto: Shutterstock„Velké množství konzumovaného hovězího, vepřového a jehněčího masa bylo dříve spojeno se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Ovšem komplexní vliv na úmrtí dosud nebyl studován,“ vysvětlili vědci z Harvardu a Fudanu důvody jejich práce. K výsledkům dospěli důkladným rozborem lékařských informací získaných ze dvou mnohaletých a rozsáhlých výzkumných programů v USA.

V prvním byl sledován zdravotní stav 53,5 tisíce zdravotních sester ve věku od 30 do 55 let. V druhém pak stav 28 tisíc muži ve věku 40 až 75 let zaměstnaných rovněž v americkém zdravotnictví. Sledováni byli v rozpětí 16 let, přičemž každé čtyři roky vyplňovali podrobné průzkumy týkající se mimo jiné i jejich stravovacích návyků. A právě tato data se dostala do hledáčku americko-čínského týmu.

Po celou dobu bylo sledováno i zdraví účastníků obou programů. Na začátku experimentu byli všichni zúčastnění bez vážnějších onemocnění. Nikdo nebyl diagnostikován s kardiovaskulární chorobou nebo rakovinou. Během šestnáctiletého pozorování zemřelo 14 tisíc lidí (přesně 8426 žen a 5593 mužů). Nejčastějšími příčinami byla kardiovaskulární onemocnění, zhoubné nádory, respirační onemocnění a degenerativní onemocnění centrálního nervového systému.

„Když vezmeme v úvahu všechny faktory, zjistili jsme, že zvýšené množství spotřebovaného červeného masa - vysoce zpracovaného i syrového - o 3,5 porce nebo více týdně zvyšuje riziko úmrtí v příštích osmi letech až o deset procent,“ uvedli autoři ve své práci z roku 2019.

Pomůže i pouhá změna jídelníčku Pokud jde o vysoce zpracované maso, jako jsou slanina, párky, klobásy a salámy, zvýšení jeho spotřeby o 3,5 porce (nebo více) týdně zvýšilo riziko úmrtí o třináct procent. V případě málo zpracovaného hovězího, vepřového nebo jehněčího – ať už se jednalo o hlavní chod, nebo součást hamburgerů - to bylo o devět procent.

„Zároveň se potvrdilo, že vztah mezi konzumací červeného masa a vyšším rizikem úmrtí existuje bez ohledu na další faktory, jako jsou věk, úroveň fyzické aktivity, kouření a pití alkoholu,“ uvedli vědci.

Naštěstí se ukázalo, že mnohé lze napravit pouhou změnou jídelníčku. Nutné je zvýšit množství konzumovaných celozrnných produktů a zeleniny, jakož i dalších zdravých zdrojů bílkovin ve stravě: vejcí, ryb, drůbeže (bez upečené kůže) a luštěnin.

Autoři studie připustili, že i jejich studie má svá omezení. Jedním z nich je fakt, že účastníci výzkumných programů patřili ke vzdělané, zdravotně uvědomělé části společnosti. „Na druhou stranu nemůže být náhodou, že účastníci obou projektů dosáhli tak podobných výsledků,“ dodali.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info