Souhrn událostí uplynulého dne – 20.9. 2021

V Česku mizí včely a další opylovači. I v centru Prahy proto vznikají květnaté louky

Dlouhodobému úbytku opylovačů, čili nejčastěji hmyzu, mohou zamezit květnaté louky, kterých však v české krajině též ubývá. „Pokud by hmyz nadále ubýval podobným tempem, tak přijde hladomor a ani nechci domýšlet co dále,“ upozorňuje ekolog Filip Harabiš.

Pandemie přivedla k oboru květinářství nové lidi

Pandemie koronaviru přivedla k oboru květinářství nové lidi. Svaz květinářů a floristů odhaduje, že nemusel skončit žádný prodejce květin. Vznikala nová zahradní centra, rozmach zažívá prodej přes e-shopy. Stabilnější ceny zůstaly u hrnkových květin, které se pěstují v ČR.

Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny později

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky klimatickým vlivům a tím i pozdější zahájení prodeje této komodity.

Produkci masného průmyslu v Británii ohrožuje nedostatek CO2

Britští zpracovatelé masa varují před citelným zpožďováním při porážení a dodávkách masa kvůli akutnímu nedostatku oxidu uhličitého (CO2). Tento plyn hraje důležitou roli v celém procesu a je nenahraditelný, mimo jiné je potřeba při vakuovém utěsnění obalů. Uvedlo to sdružení producentů masa BMPA.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info