Produkce zeleniny v ČR loni vzrostla, farmáři se potýkali s nízkými cenami

Tuzemská produkce zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2021 podle předběžných údajů meziročně vzrostla o 15.568 tun na 244.459 tun. Farmáři loni zeleninu pěstovali na 12.066 hektarech, zatímco o rok dříve pole pro tržní produkci zeleniny zabírala 11.326 hektarů. Pěstitelé se ale od loňska potýkají s nízkými cenami, za které zeleninu prodávají do obchodů či k dalšímu zpracování. ČTK informaci získala ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství, která je zaměřena na zeleninu.

Pěstitelé loňskou sklizeň zeleniny považují za průměrnou. Pole se zeleninou na jaře poškodily nízké teploty a sucho, chladnější léto s častými srážkami zpomalilo vývoj a růst rostlin. Podzimní sklizeň zeleniny byla přerušena obdobím s vydatnými srážkami. Trh se zeleninou se navíc od začátku roku 2021 vyznačoval nízkými cenami kořenové zeleniny, cibule a hlávkového zelí z předloňské sklizně. Ceny ostatních druhů zeleniny, jako jsou kedlubny, květáky, papriky a rajčata, zůstaly nízké i po loňské sklizni. "Jedním z důvodů je skutečnost, že vlivem příznivého vývoje počasí byla relativně dobrá sklizeň zeleniny i v okolních státech," uvedlo MZe.

Například průměrná roční cena zemědělských výrobců u jedné tuny kedluben v roce 2021 klesla z předloňských 30.900 korun na 28.694 korun, tuny rajčat z 43.404 korun na 38.840 korun, květáku z 30.900 korun na 28.694 korun a hlávkové kapusty z 13.625 korun na 9070 korun. Naopak cena tuny česneku vzrostla na 95.995 korun z 88.823 korun v roce 2020 a mrkve bez natě z 7734 korun na 8447 korun.

Průměrné ceny zeleniny v obchodech podle MZe loni také klesly. "Výrazný meziroční pokles v rozmezí od 12 do 25 procent vykazují ceny zejména u brokolice, cibule, květáku, salátových okurek a celeru," uvedlo. Mírné meziroční zvýšení průměrné spotřebitelské ceny bylo loni zaznamenáno pouze u rajčat, česneku a mrkve.

Do supermarketů a hypermarketů míří tři čtvrtiny tuzemské produkce zeleniny. "Obchodní řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení často zneužívají," uvedlo ve zprávě MZe. Četnost nekalých obchodních praktik se podle pěstitelů zvýšila v posledních dvou letech. Farmáři si stěžují na slevové akce pod nákupní cenou, nátlak na pěstitele kvůli snížení ceny či falšování původu prodávaného zboží.

Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky se stále více rozevírají nůžky mezi cenami zemědělských výrobců a spotřebitelských cenami zeleniny v obchodech. "Běžně vídáme na pultech obchodů prodejní ceny, které jsou více než dvojnásobné oproti cenám zemědělských výrobců. Na druhou stranu při plánovaných akcích dochází k prodeji pod nákupní cenu," řekl ČTK Hanka. Extrémně nízké ceny vytváří tlak na pěstitele, aby prodávali zeleninu za ceny, které nepokrývají výrobní náklady.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info