Souhrn událostí uplynulých dní 17.2. – 19.2.2023

Klimatická změna zásadně proměnila a dále proměňuje zemědělské oblasti v ČR

Klimatická změna v posledních 20 letech zásadně proměnila podobu zemědělských oblastí v Česku. Trend se nezastavil a má pokračovat, proto se budou oblasti do roku 2050 sále proměňovat. Mapy v učebnicích zeměpisu z přelomu století dnes neplatí a současné za dalších 20 let také platit nebudou.

Asociace se shodla s Agrární komorou na tématech podporujících snižování byrokracie

Předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ ČR) Jaroslav Šebek jednal minulý týden s prezidentem Agrární komory (AK ČR) Janem Doležalem.

Vlk kritické období přežil, ukázala data z obojku. K vesnicím se nepřibližoval

Vědci po měsíci sledování potvrdili, že léčený vlk, který byl nalezen zraněný u silnice poblíž Horní Blatné v Krušných horách, se úspěšně vrátil do domovských lesů. Telemetrický obojek, jímž monitorovali jeho pohyb, ale před týdnem přestal fungovat. Odborníci nyní budou pokračovat ve sledování zvířete jinými metodami.

Škody hrabošem nebo spárkatou? Předcházet oběma se vyplatí a stát musí být připraven

Průběh letošní teplé a vlhké zimy předznamenal nárůst rozmnožení polních hrabošů a s ním i spojené riziko škod na zemědělských kulturách. Za několik posledních týdnů počty aktivních nor přepočtených na hektar plochy narostly v některých lokalitách podle informací ÚKZÚZ o stovky procent a stále rostou.

.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info