Další španělský region zavádí omezení pro využívání vody kvůli suchu

Další španělský region zavádí kvůli suchu a nedostatečným srážkám opatření na regulaci spotřeby vody. Úřad, který má tuto problematiku na starost v Andalusii, dnes stanovil strop pro spotřebu vody v půlmilionové Málaze či na části turisticky oblíbeného pobřeží Costa del Sol, píše dnes deník El País. Kvůli suchu tento měsíc vyhlásilo stav nouze Katalánsko.

Katalánsko a Andalusie jsou dva španělské regiony, kde jsou problémy se suchem největší. Například v Málaze byl loňský úhrn srážek nejnižší od roku 1961, kdy se začal tento údaj soustavně sledovat. "Jsme v extrémní situaci," řekl šéf andaluského regionu Juan Manuel Moreno. V Katalánsku jsou pak na minimálních hodnotách nádrže, které například zásobují Barcelonu.

Úřad, který se suchem zabývá, rozhodl, že v části regionu se spotřeba vody musí snížit na 160 litrů vody na obyvatele. Spotřeba pro průmyslové využití má klesnout o 20 procent. Podle deníku El País by se poklesu spotřeby vody mohlo dosáhnout nižším tlakem ve vodovodech.

Podobná opatření zavádí od 1. února na velké části svého území i Katalánsko, kde se omezení týkají zhruba šesti ze 7,5 milionu obyvatel. Vedení regionu počítá s limitem na spotřebu a omezilo či zcela zakázalo používání vody pro účely, které jsou považovány za zbytné, jako zalévání parků, napouštění bazénů či mytí aut.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Sucho:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info