Prodej organických potravin neustále vzrůstá

Podle názorů odborníků potravinářského průmyslu, participujících v panelové diskusi pořádané Severovýchodní společností pro čerstvé potraviny (Randolph, Massachusetts) bude produkce organických potravin, které představují možnosti významných zisků, nepřetržitě vzrůstat. V roce 1998 dosáhl prodej organických potravin výše 5,5 mld USD, přičemž v sedmi po sobě jdoucích letech vzrůstal zhruba o 20 %. Pro příští roky se odhaduje každoroční celkové zvýšení prodeje organických potravin o 20 - 24 %. Očekává se, že k nejvyššímu nárůstu dojde v kategorii organických snacků a cukrovinek, u cereálních a mléčných výrobků se předpokládá vzrůst o více než 50 %. Mezi faktory, které podporují prodej organických potravin se řadí měnící se postoje spotřebitelů ke způsobu stravování a k vlastnímu zdraví, zájem o bezpečnost a nezávadnost potravin a ochranu životního prostředí a v neposlední řadě i nastupující početná a movitá generace "baby boomers". Ukazuje se, že téměř 70 % americké populace se vážně zajímá o organické potraviny, ovšem v současné době je konzumuje pouze malé procento z nich. Tato situace představuje pro organické potraviny ohromnou příležitost.

Pramen: Baking & Snack, 22, 2000, č. 1, s. 14. (-kop-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info