Kyselina listová a prevence onemocnění

Podle zprávy britského "Výboru pro léčebné aspekty potravin a výživovou politiku (COMA)" vydané v lednu t.r. (ISBN 0 11 322304 8) by fortifikace mouky kyselinou listovou významně snížila počet dětí, které se rodí s defekty neurální trubice (NTD). Ve zprávě se uvádějí výhody i možná rizika povinné fortifikace potravin kyselinou listovou a konstatuje se, že "univerzální fortifikace mouky kyselinou listovou v množství 240 mg/100 g potraviny (jak snědeno) by snížila riziko NTD u nově narozených dětí o 41 %, aniž by došlo k nepřijatelnému vysokému příjmu u jakékoliv části populace. Hlavní doporučení pro ženy plánující těhotenství jsou:

- příjem 400 mg doplňku kyseliny listové (ve formě pilulky),

- konzumace cereálních výrobků obohacených o kyselinu listovou,

- konzumace většího množství potravin přirozeně bohatých na kyselinu listovou, např. brokolice, kapusty, luštěnin aj., přičemž je zapotřebí, aby se při přípravě nepřevařovaly.

Zpráva upozorňuje, že je obtížné získat dostatečné množství kyseliny listové pouze z přirozených zdrojů, např. jater, luštěnin, tmavé zelené zeleniny aj., neboť se tyto zdroje kyseliny listové běžně nekonzumují v dostatečném množství a rovněž přirozená kyselina listová je méně využitelná.

Ernährung Umschau Forschung &Praxis (European Nutrition Research Summaries Update), 47, 2000, č. 5, s. 1 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info