Sněmovna navrhla vydání dluhopisů kvůli suchu

Poslanecká sněmovna dnes požádala vládu, aby na částečnou kompenzaci škod v zemědělství, způsobených letos na jaře katastrofálním suchem, vydala státní dluhopisy do výše pěti miliard korun. Nařízení pro rozdělení této kompenzace pro zemědělské prvovýrobce by měla vláda podle představ poslanců vydat do konce srpna. "Jednotlivým subjektům lze kompenzovat vzniklou škodu do výše 70 procent," uvádí přijaté usnesení sněmovny.

Jeho schválení podpořilo 123 poslanců, naopak 41 především z ODS jich bylo proti. Zákonodárci v usnesení dále vzali na vědomí předpoklad, že škody vzniklé v zemědělství v důsledku sucha dosáhnou 10,7 miliardy korun.

Vláda má podle sněmovny do 31. října 2000 také realizovat opatření ke zreálnění hodnoty zprivatizovaného majetku u podniků, které vznikly privatizací státního zemědělského majetku. Vláda má také realizovat opatření k bonifikaci návratných finančních výpomocí poskytnutých v letech 1991 až 1995 a řešení jejich splátkových kalendářů i opatření k řešení problematiky úvěrů na trvale se obracející zásoby. Kabinet rovněž požádala, aby jí do 30. listopadu 2000 předložil zprávu o konečné výši škod způsobených suchem a o realizaci uvedených opatření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info