Kanibalizmus v chovech prasat

Podle anglických odborníků patří k nezávažnějším problémům ve velkochovech prasat okusování ocásků. Tento úkaz může vést k potlačení růstu, ke vzniku infekcí, k částečnému nebo úplnému poškození jatečných těl a v extrémních případech i k úhynu zvířat.

K faktorům ovlivňujícím okusování ocásků u prasat patří: řízení chovu, podmínky ustájení, kvalita vzduchu, roční období, změny v atmosferickém tlaku, osvětlení zářivkami a výživa. Chovatelé ve V. Británii doporučují při výskytu okusování ocásků následující postup:

- zjistěte, kdy problém začal a přesvědčte se, zda v té době nedošlo ke změně v řízení chovu nebo ve stájovém prostředí;

- zvažte, zda podmínky ustájení a vnitřní prostředí stájí odpovídají velikosti a počtu prasat;

- vytypujte oblasti, v nichž můžete realizovat zlepšení;

- zkuste odstranit zvířata s nežádoucí aktivitou ihned po zjištění problému (často jsou to nejmenší selata ve skupině);

- zvažte možnost aplikace doplňků do krmných dávek a zajistěte zvířatům rychlý přístup ke krmivu a odpovídající přísun čisté vody;

- uvažujte o zlepšení prostředí prasat především při ustájení na roštech;

- poskytněte prasatům slámu nebo jiný substrát pro rytí;

- zaměstnejte prasata například zavěšením řetězů a plastových míčů.

Závěrem odborníci uvádějí, že spokojená prasata nevykazují nepříznivé chování jako je např. okusování ocásků.

Pig Farming, 48, 2000, č. 3, s. 2-3 (Sch)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info