Kanibalizmus v chovech prasat
04.10.2000 | ÚZPI
Podle anglických odborníků patří k nezávažnějším problémům ve velkochovech prasat okusování ocásků. Tento úkaz může vést k potlačení růstu, ke vzniku infekcí, k částečnému nebo úplnému poškození jatečných těl a v extrémních případech i k úhynu zvířat.
K faktorům ovlivňujícím okusování ocásků u prasat patří: řízení chovu, podmínky ustájení, kvalita vzduchu, roční období, změny v atmosferickém tlaku, osvětlení zářivkami a výživa. Chovatelé ve V. Británii doporučují při výskytu okusování ocásků následující postup:
- zjistěte, kdy problém začal a přesvědčte se, zda v té době nedošlo ke změně v řízení chovu nebo ve stájovém prostředí;
- zvažte, zda podmínky ustájení a vnitřní prostředí stájí odpovídají velikosti a počtu prasat;
- vytypujte oblasti, v nichž můžete realizovat zlepšení;
- zkuste odstranit zvířata s nežádoucí aktivitou ihned po zjištění problému (často jsou to nejmenší selata ve skupině);
- zvažte možnost aplikace doplňků do krmných dávek a zajistěte zvířatům rychlý přístup ke krmivu a odpovídající přísun čisté vody;
- uvažujte o zlepšení prostředí prasat především při ustájení na roštech;
- poskytněte prasatům slámu nebo jiný substrát pro rytí;
- zaměstnejte prasata například zavěšením řetězů a plastových míčů.
Závěrem odborníci uvádějí, že spokojená prasata nevykazují nepříznivé chování jako je např. okusování ocásků.
Pig Farming, 48, 2000, č. 3, s. 2-3 (Sch)
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



