AKTIVITA NA ÚSEKU PROPAGACE MYSLIVOSTI SE VYPLÁCÍ

V jubilejním roce 2000 bude v České republice vydáno celkem 20 emisí poštovních známek o celkovém počtu 35 ks známek. Jednou z nich je i emise 4 poštovních známek nazvaná "Myslivost v ročních obdobích". Čtenáři některých odborných časopisů o zahájení prací na známkách již četli. Protože známky spatřily světlo světa již počátkem října t. r., rádi bychom o nich, jako o prvních poštovních známkách s ryze mysliveckým námětem informovali podrobněji.

Naše myslivost je ve světě uznávaná, má velmi bohatou tradici a je nedílnou součástí naší národní kultury. Jistě by tomu tak nebylo bez obětavé práce mnoha generací našich myslivců. Některá myslivecká témata se v minulosti na poštovních známkách již objevila. Dosud byly vydány známky s loveckými psy, loveckými zbraněmi a terči, hojnými i vzácnými druhy pernaté i srstnaté zvěře či staré rytiny zobrazující lov a podobně. Dosud ale nebylo zobrazeno na poštovních známkách to hlavní - myslivcova činnost v honitbě při výkonu práva myslivosti během roku. Budoucnost české myslivosti je v jejich rukou. Proto se Asociace profesionálních myslivců České republiky (APM) pokusila tímto způsobem nejen vyplnit velký dluh, který má stát vůči odvětví myslivosti, ale také výrazným způsobem přispět k propagaci práce myslivců v jubilejním roce 2000.

Návrh APM na vydání emise známek původně nazvané "Myslivcův rok" z října 1998 byl meziresortní komisí Ministerstva dopravy a spojů ČR posouzen v rámci přípravy emisního plánu poštovních známek na rok 2000 a odsouhlasen pod názvem emise "Myslivost v ročních obdobích". Vedle návrhu propagujícího práci myslivců v honitbách, který předložila APM, byl na Ministerstvo dopravy a spojů ČR předložen i návrh Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), která prosazovala emisi známek s námětem hraběte Sporcka. Komise akceptovala argumenty APM o významu práce myslivců i zajímavosti námětu a návrh vybrala i přesto, že návrh ČMMJ podporovalo i Ministerstvo zemědělství ČR.

Po několika jednáních s generálním ředitelstvím České pošty, s. p., v Praze byl upřesněn obsah a námět jednotlivých ročních období. Úzkou spoluprací zástupců APM s Českou poštou, s. p., a s výtvarníky došlo k úspěšnému vypracování konečného návrhu, který naplňuje požadavky všech zainteresovaných subjektů. Původní návrh APM byl upraven tak, aby splňoval celou řadu podmínek. Zejména šlo o omezený prostor známky, možnosti grafického zpracování a tisku známky a konečně i obsah zobrazených témat. Zde bylo nutné zejména respektovat názor mezirezortní komise, podle kterého nebyla vhodná témata se zbraněmi, střílením a ulovenou zvěří, tedy zobrazením fenoménu lovu. Součástí jednání byly i náměty použité na obálky a razítka prvního dne vydání. Tyto obrazy a grafiky jedinečným způsobem výborně doplnily hlavní témata známek. Vlastní výtvarné zpracování bylo během probíhajících prací průběžně konzultováno s výtvarníky manžely Libuší a Jaromírem Knotkovými. Na tomto místě je nutno ocenit pochopení a trpělivost obou výtvarníků k množství připomínek a námětů zástupců APM. Jsme však přesvědčeni, že výsledek celého snažení je skutečně mistrovským dílem v oblasti známkové tvorby. Známky zdařile připravil k tisku rytec Martin Srb.

Usilovnou prací všech zúčastněných emise poštovních známek "Myslivost v ročních obdobích" spatřila dne 4. října 2000 světlo světa. Známky budou vytištěny v počtu 5 milionů kusů, tedy jednom z největších počtu známek vydaných v roce 2000. Jsou tištěny rotačním ocelotiskem kombinovaným hlubotiskem. Známky mají hodnoty obvyklé pro vyplácení dopisnic a dopisů (v případě dvou známek došlo v mezidobí od vytvoření jejich návrhu k vytištění ke změně nominální hodnoty ze 4,60 Kč na 5,40 Kč - pozn. red.), takže se dostanou opravdu ke každému. Tak mohou významně přispět k propagaci práce našich myslivců. V tomto smyslu důležitou úlohu sehrají pro pochopení smyslu známek u veřejnosti texty, které vysvětlují činnost myslivců přímo na známce.

A nyní již k samotným poštovním známkám. Je na nich zachycena myslivost tak, jak ji známe a provádíme v průběhu roku, na každé známce je alespoň náznakem zachycen jiný typ krajiny, každá ze známek

zobrazuje jeden z okruhů mysliveckých činností a na každé známce je zachycena jiná zvěř.

Jaro - myslivci v honitbě zajišťují klid pro hnízdění a ochranu mláďat před škodlivými zásahy lidí a zvířat. Na hladině rybníka, obklopené porosty rákosu s kvetoucím kosatcem, plave kachna divoká s kachňaty. Nad rybníkem letí kačer. V pozadí je hnízdní budka postavená myslivci, ve které kachna úspěšně vyhnízdila. Na obálce je nepostradatelný pomocník myslivce - lovecký pes - český fousek, naše původní plemeno a na razítku je silueta letící kachny. Na této známce právě hnízdní budka charakterizuje práci myslivců na úseku ochrany a zlepšování životních podmínek zvěře v honitbách.

Léto - srnčí říje symbolizuje nekonečně se opakující akt rozmnožování zvěře. Na louce v listnatém lese nižších poloh vrcholí srnčí říje. V popředí silný srnec honí srnu; v pozadí je myslivecká kazatelna. Kazatelna charakterizuje práci myslivců na úseku chovu zvěře, protože právě dlouhodobé pozorování a dokonalá znalost zvěře je základní podmínkou jejího úspěšného chovu. Na obálce je srna se dvěma srnčaty a na razítku vidíme na pozadí lipové větve trofej srnce.

Podzim - na známce je krajina středních poloh, kde pole střídají remízky s šípkovými keři. V popředí váže jestřáb bažanta, nahoře přivábil sokolník jestřába. Na obálce má sokolník na ruce kryté koženou rukavicí raroha. Dravec je zklidněn překrásně zdobenou čepičkou. Na razítku se prohání král vzduchu - sokol stěhovavý. Činnost člověka a fenomén lovu charakterizuje jeden z jeho nejstarších způsobů prováděný za pomoci opeřených dravců podle starobylého hesla sokolníků: "Nelovíme pro úlovek, ale pro vše krásné při lovu." Péčí sokolníků jsou vzácní a ohrožení dravci navraceni zpět do přírody.

Zima - je na známce prezentována motivem zasněžené krajiny v podhorské oblasti s jehličnatým lesem, který je ozdoben větvičkou jmelí s plody. Přikrmovací zařízení je navštíveno tlupou holé jelení zvěře s jedním mladým jelenem - špičákem. V popředí hlídá tlupu zkušená vodící laň. Činnost myslivce na úseku péče o zvěř je zde charakterizována vybudovaným krmným zařízením, které slouží v době nouze ke komplexnímu přikrmování.

Na obálce prvního dne vidíme zajíce v úkrytu a v pozadí jsou krmelec a zásyp pro drobnou zvěř. Na razítku je mezi jelením parožím jehličnatá větvička - úlomek, symbol mysliveckých tradic.

APM věří, že emise poštovních známek "Myslivost v ročních obdobích" se úspěšně zařadí do tradičně vysoce kvalitní známkové tvorby České republiky. Zájemci a sběratelé si mohou mimo obálek se známkami označenými razítky prvního dne vydání také zakoupit vkusná upomínková alba známek a dopisnice se zvětšenými motivy známek. Každý myslivec, kterému se tyto poštovní známky budou líbit, může udělat kus práce pro propagaci naší myslivosti. Každoročně je vyhlašována anketa, ve které se soutěží o nejkrásnější známku roku. Pokud by několik tisíc myslivců včas odeslalo správně vyplněný hlasovací lístek, mohlo by stát i to, že by se emise známek s mysliveckou tematikou stala v jubilejním roce 2000 známkou roku a postoupila by do mezinárodní soutěže o nejkrásnější známku světa! Tak co, kolegové myslivci, nezkusíme to vyhrát?!

Pavel Kříž

1.11.2000

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info