Rajčata a mrkev mohou snížit riziko rakoviny plic
11.12.2000 | ÚZPI
Rajcata a mrkev mohou snížit riziko rakoviny plic
Každorocne umírá v USA více než 150 000 lidí na rakovinu plic - více než u všech ostatních druhu rakoviny. Proto proverovali odborníci z Harvardu (Harvard School of Public Health) možnost snížení rizika této rakoviny pomocí stravy bohaté na rajcata (popr. produkty z nich) a mrkev. Predpokládají pritom, že lykopen je duležitý karotenoid v rámci prevence rakoviny plic. Jejich závery jsou výsledkem analýzy u více než 140 000 mužu a žen, kterí se úcastnili desetileté studie. Odborníci z Harvardu pritom zjistili, že osoby, které konzumovaly nejvyšší množství dvou karotenoidu, a to alfa-karoten a lykopen vykazovaly o 20 - 25 % nižší riziko rakoviny plic.
American Vegetable Grower, 48, 2000, c. 11, s. 9 (FA)
Další články v kategorii
- Vinaři nepožadují po státu kompenzace za škody způsobené mrazy (03.05.2024)
- Vědci zachraňují cenné ekotypy a populace smrku ztepilého (03.05.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 2.5.2024 (03.05.2024)
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Teď už jaro. Ochladí se a přijde déšť (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR (02.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se znovu rozšířila (02.05.2024)