Stock Plzeň - Božkov uzavřel milénium

Stock Plzen - Božkov uzavrel milénium prodejním rekordem

V roce 2000 prodal nejvetší domácí výrobce lihovin Stock Plzen - Božkov celkem 25,3 milionu litru lihovin, což je o 1,1 procenta více než v predcházejícím období. Agris o tom informovala Jana Barcáková z agentury 4Jan.

Již rok 1999 byl pritom podle jejích údaju pro Stock Plzen rekordní, když celkový objem prodaných lihovin prekrocil poprvé v historii firmy 25 milionu litru. Zasloužila se o to predevším nebývalá predvánocní poptávka spotrebitelu a prípravy zákazníku na oslavy Nového roku 2000, proto predstavitelé firmy nepredpokládali další opakování techto abnormálních prodeju. Pres stagnaci spotreby lihovin v Ceské republice však Stock Plzen - Božkov prodal v roce 2000 o 280 tisíc litru lihovin více než v roce 1999.

"V roce 2000 se prodeje našich produktu vyvíjely velmi príznive po celý rok, takže již ve tretím ctvrtletí jsme vedeli, že se rekordu roku 1999 minimálne velmi priblížíme. Zrejme se zlepšená ekonomická situace obyvatel projevila mimo jiné také v tom, že se spotrebitelé více obracejí na kvalitní znackové lihoviny," uvedl generální reditel Maretin Petrášek. Navíc si lidé ve vetší míre uvedomují rizika spojená s nákupem alkoholu na tržištích a nakupují cenove dostupné, ale kvalitní lihoviny radeji v kamenných obchodech.

Nejvetší zájem meli v lonském roce zákazníci o Fernet Stock a Fernet Stock Citrus. Tyto stežejní produkty firmy prekrocily rocní hranici prodeje 17 milionu litru, pricemž obrovskou dynamiku prodeje má zejména mladší z obou produktu. Velice zdatne si vedl Rum Božkov, jehož prodeje byly vskutku rekordní, protože presáhly rocní objem 3,8 milionu litru, což je mezirocne o 3,7 procenta více. Nejvetší zájem o Rum Božkov byl již tradicne v zime - jeho mesícní prodeje se v predvánocním období zvyšují až na dvojnásobek. V predvánocním období se stal oblíbeným dárkem smetanový likér Whisky Cream Stock a príjemne prekvapila i novinka - jemný bylinný likér Magister.

"Duvodem pozitivního vývoje našich prodeju totiž nejsou jen bohaté predvánocní nákupy, ale rovnež úspešné zavedení nekolika novinek na trh," rekl Martin Petrášek. Podzimní novinka Stocku - bylinný likér Magister - v prodejích výrazne prekonala ocekávání a nezklamal ani prémiový Key Rum, který na trh vstoupil nekolik týdnu pred Vánocemi.

Ekonomické údaje za rok 2000 vzhledem k neuzavrenému financnímu roku Stock Plzen - Božkov doposud nezverejnil. Tržní podíl firmy se pohybuje mírne nad 30 procenty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info