Výzkum zdravotních výhod jahod
23.03.2005 | ÚZPI
Váhu vědeckému výzkumu zdravotních výhod jahod dodaly další výzkumy. Dřívější studie realizované pracovníky z výzkumné organizace Sphera Foundation v Los Altos v Kanadě ukazují, že pojídání jahod pomáhá udržovat zdraví srdce tím, že poskytuje dobrý zdroj folátu a vitaminů skupiny B, které jsou významné pro zdraví kardiovaskulárního systému. Tyto výsledky jsou východiskem pro komplexnější studii zdravotních výhod jahod. Kanadská studie dvaceti dospělých lidí realizovaná v roce 2003 ukázala, že konzumace porce jahod každý den po čtyři týdny zvýšila obsah folátu v krvi.
U účastníků studie se také ukázala určitá redukce C-reaktivního proteinu, měřítka zánětu poškozujícího arterie. Po osmi týdnech pojídání porce osmi jahod každý den poklesl také systolický tlak krve v průměru o 4 %. Výzkumníci doufají, že další výzkum ukáže jahody jako významný faktor pro zdraví srdce a význačnou součást zdravé diety.
Americká organizace California Strawberry Commission také podporuje epidemiologickou studii prováděnou pracovníky z organizace Public Health. Tato studie prověřuje možné spojení mezi základní konzumací jahod a rizikem kardiovaskulárních chorob. Bude zkoumat spojení příjmu jahod a biomarkerů kardiovaskulárních chorob v plazmě včetně celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglyceridů a C-reaktivního proteinu.
Další články v kategorii
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)