Nebalené potraviny a jejich trvanlivost
01.04.2005 | Českolipský deník
Obchodník, jenž nabízí k prodeji nebalené potraviny, musí v jejich blízkosti viditelně umístit zřetelný písemný údaj o názvu druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny, údaj o množství objem plnění a hmotnost, datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti. Se zřetelem na povahu potraviny, rozbalené kvůli prodeji jednotlivých částí, musí obchodník přiměřeně zkrátit minimální trvanlivost nebo datum použitelnosti a stanovit podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti.
Pravdivost údajů, zejména datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti u nebalených potravin a potravin, zabalených mimo provozovnu a bez přítomnosti spotřebitele, kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zjistíli prodej těchto potravin s klamavým označením, sepíší protokol a tyto potraviny zakážou dál prodávat. S kontrolovaným obchodníkem je potom zahájeno správní řízení. Máli zákazník podezření, že podmínky označení potravin nejsou splněné nebo jsou porušené, může u SZPI uplatnit podnět ke kontrole.
Další články v kategorii
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)