Nebalené potraviny a jejich trvanlivost

Obchodník, jenž nabízí k prodeji nebalené potraviny, musí v jejich blízkosti viditelně umístit zřetelný písemný údaj o názvu druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny, údaj o množství objem plnění a hmotnost, datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti. Se zřetelem na povahu potraviny, rozbalené kvůli prodeji jednotlivých částí, musí obchodník přiměřeně zkrátit minimální trvanlivost nebo datum použitelnosti a stanovit podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti.

Pravdivost údajů, zejména datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti u nebalených potravin a potravin, zabalených mimo provozovnu a bez přítomnosti spotřebitele, kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zjistíli prodej těchto potravin s klamavým označením, sepíší protokol a tyto potraviny zakážou dál prodávat. S kontrolovaným obchodníkem je potom zahájeno správní řízení. Máli zákazník podezření, že podmínky označení potravin nejsou splněné nebo jsou porušené, může u SZPI uplatnit podnět ke kontrole.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info