Účinnější produkce libovějších brojlerů
12.04.2005 | ÚZPI
Technologie není založená na genetickém inženýrství, ale vychází z vědeckých poznatků a znalostí metabolického procesu u ptáků. Umožňuje produkci libovějších brojlerů při lepší účinnosti krmiva a je charakterizovaná následovně:
- odchov brojlerů při spotřebě tuků nižší o 20-30 %
- výkrm brojlerů do tržní hmotnosti při úspoře krmiva 5 %-7 %
- významné snížení mortality, minimální výskyt metabolických nemocí
- větší zisky v důsledku úspory nákladů na krmiva a snížené mortality brojlerů.
Úspěch postupu spočívá ve využití matematického vzorce, podle něhož se vypočítá přesné množství krmiva aplikovaného kuřatům v "kritickém období", tj. ve druhém týdnu života. Vědci zjistili, že omezení množství krmiva o 30-50 % v tomto období blokuje u kuřat vývoj tukových buněk. Omezení krmiva trvá 5 až 7 dní, brojleři dosahují tržní hmotnosti ve věku 6-8 týdnů.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)