Omezená výživa a lněný olej modifikují profil mastných kyselin v mase
19.04.2005 | ÚZPI
Je známo, že se obsah tuku v těle prasat zvyšuje nejvíce v období dokrmu a že složení krmiva může ovlivnit profil mastných kyselin ve vepřovém mase. Složení lipidu vepřového masa příznivě ovlivňuje zvýšení obsahu PUFA (polynenasycené mastné kyseliny n-3) v krmivu prasat přidáním rybího nebo rostlinného oleje, především lněného. Studie provedená na Vysoké škole zemědělské ve Varšavě hodnotila vliv omezeného příjmu krmiva v období růstu prasat a doplňku lněného oleje v dokrmu prasat na profil mastných kyselin ve vepřovém mase.
Doplněk lněného oleje příznivě ovlivnil profil mastných kyselin v tuku vepřového masa. Omezený příjem krmiva příznivě ovlivnil profil mastných kyselin v M. longissimus dorsi a M. semimembranosus, ale zjištěné rozdíly nebyly statistický významné.

Tweet



