V ČR se konzumuje dvojnásobek doporučené dávky cukru

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) se v ČR sní ročně dvakrát více cukru, než WHO doporučuje. Mohou za to mimo jiné dorty a cukrovinky, které navíc ještě obsahují máslo a tuk s obsahem „špatného cholesterolu“. Podle dietologů vychází český jídelníček také z receptur používajících téměř výlučně bílou mouku, která je na rozdíl od mouky tmavé jen minimálním zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin Hovoří-li odborníci o srdečněcévních problémech, jež může způsobit i časté pojídání dortíků, pak mají na mysli hlavně problematické působení takzvaných trans mastných kyselin.

Ty se totiž -zjednodušeně řečeno - ve velké míře podílejí na vzniku cholesterolu v krvi. Hlavním zdrojem těchto kyselin jsou tuky, které se používají především na smažení a do některých druhů pečiva, a pak také výrobky, v nichž bývají ztužené tuky. Na trans mastné kyseliny by si měli dát pozor zejména ti, kteří holdují sušenkám s tukovou náplní, podle zákona o potravinách tzv. trvanlivému sladkému pečivu. I v nich je trans mastných kyselin a cukru nadmíru, a to na úkor minerálních látek, vitaminů a vlákniny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info