Výbor EP je pro regulaci charakteristiky potravin, ale ne přísnou

Výbor pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu dnes souhlasil s tím, aby EU regulovala některá označení či charakteristiky potravinářských výrobků, které mohou mást spotřebitele. Odmítl však přísné požadavky obsažené v návrhu Evropské komise a vyslovil se pro podstatně měkčí úpravu. Smyslem navrženého zákona je, aby informace jako "bohaté na vitamíny" či "s malým obsahem cholesterolu" byly vědecky podložené a doložené na obalech potravin. Poslanci však nesouhlasili s požadavkem, aby výrobce, pokud chce produkt takto vychvalovat, poskytoval vždy jeho "nutriční profil", tedy povinně obsah tuku, soli a cukru. Odmítli také navržený zákaz popisovat zdravotní přednosti alkoholických nápojů. Evropská komise přiložila ke svému návrhu dva tucty běžných tvrzení a doplnila je přesnými požadavky.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info