Výbor EP je pro regulaci charakteristiky potravin, ale ne přísnou
22.04.2005 | ČTK
Výbor pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu dnes souhlasil s tím, aby EU regulovala některá označení či charakteristiky potravinářských výrobků, které mohou mást spotřebitele. Odmítl však přísné požadavky obsažené v návrhu Evropské komise a vyslovil se pro podstatně měkčí úpravu. Smyslem navrženého zákona je, aby informace jako "bohaté na vitamíny" či "s malým obsahem cholesterolu" byly vědecky podložené a doložené na obalech potravin. Poslanci však nesouhlasili s požadavkem, aby výrobce, pokud chce produkt takto vychvalovat, poskytoval vždy jeho "nutriční profil", tedy povinně obsah tuku, soli a cukru. Odmítli také navržený zákaz popisovat zdravotní přednosti alkoholických nápojů. Evropská komise přiložila ke svému návrhu dva tucty běžných tvrzení a doplnila je přesnými požadavky.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



