Nová soutěž: Československá vinařská liga
22.04.2005 | Mladá fronta Dnes
* Cílem soutěže je dvakrát ročně konfrontovat úroveň kvality českých a slovenských vín.
* Pořadateli soutěže jsou za českou stranu společnost ALTA Brno a za slovenskou VA CheMont Bratislava.
* Odbornými garanty jsou vinařští odborníci - Miloš Michlovský a Fedor Malík.
* Soutěž je vypsána pro tři kategorie: bílá vína suchá, bílá vína ostatní (nad 4 gramy zbytkového cukru) a červená vína.
* Každá strana nominuje do každé kategorie šest špičkových produktů, které jsou zastoupené v obchodní síti. Od jednoho výrobce mohou být v soutěži nanejvýš dva výrobky.
* Vína hodnotí desetičlenná (pět z každého státu) komise nezávislých odborníků, kteří nesmějí zastupovat výrobce.
* Vína se hodnotí stobodovým systémem Mezinárodní unie enologů. Hodnotitelé pochopitelně neznají složení vzorků.
* Nejvýše oceněné víno v každé kategorii získává titul šampiona.
***
Poznámky k přehledu: Vína v modrém pásku jsou ze Slovenské republiky, v červeném z Česka. Výsledná známka je aritmetickým průměrem po odečtení nejnižších a nejvyšších hodnot. Slovní hodnocení vín shrnul z poznámek hodnotitelů Fedor Malík. Od něho pocházejí i doporučení na zajímavou kombinaci vína s pokrmem.
Vína hodnotili
* Michal Goeth, šéf kuchyně brněnské restaurace U Kastelána (ČR)
* Ondrej Korpás, vinohradnický šlechtitel (SR)
* Jozef Kováč, středoškolský profesor vinařství (SR)
* Martin Křístek, sommeliér (ČR)
* Aleš Macek, obchodník s vínem (ČR)
* Michal Procházka, sommeliér hotelu Intercontinental (ČR)
* Tibor Ruman, vinohradnický výzkumník (SR)
* Vladimír Sodoma, ředitel odrůdového zkušebnictví (SR)
* Dita Skřivánková, sommeliérka restaurací KolkovnaGroup (ČR)
* Jan Števlík, enolog (SR)
ČERVENÁ VÍNA
VÍNA V MODRÉM PÁSKU
Alibernet 2003
výber z hrozna, barrique
90,25
VPS, Pezinok
Šampion s přitažlivou granátovou barvou a nádhernou vůní, ve které se prolínají tóny kakaa, hořké čokolády a tabáku. Skvělou chuť ještě čeká budoucnost, víno zraje do krásy. Barikový základ je nadějný a plné tělo vína obdivuhodné. Uvidíme za osm deset let.
Se zvěřinou se šípkovou omáčkou
Cabernet Sauvignon 2003
neskorý sber
88,75
Víno Mrva & Stanko, Trnava
Tento cabernet jako by nepocházel z našich krajů. Je jemný a má francouzský rukopis.
Voní komplexně -trochu po černém rybízu, trochu po peckách, trochu barikově a trochu animálně. Jeho chuť je erotická, perzistentní, glycerolově teplá a inteligentně svíravá.
K srnčímu nebo mladému kančímu?
Dunaj 2004
výber z hrozna
85,38
Víno Masaryk, Skalica
Dunaj není jen úžasná řeka, ale i nová slovenská modrá odrůda.
Vinař Masaryk dokazuje, že je to skvělá odrůda. Víno je tmavé, ve vůni jsou výrazné kávové tóny. Je to mladý produkt, kyselinky vystrkují růžky nejen v chuti, ale i v dochuti...
Zkuste ho s pečenými kančími žebírky
Svätovavrinecké 2004
kabinetné
84,75
Víno Matyšák, Pezinok
Mladý vavřinec s tmavou a důstojnou barvou. Třešňověpecková vůně je mírně potlačená a nepříliš výrazná. Chuť je ovocná a má rezervy v harmonii. Je to však příjemné pití.
Doporučuji hovězí biftek na smetanové omáčce se zeleným pepřem
André 2004
neskorý zber
84,75
Víno Masaryk, Skalica
Mladé André s příjemnou granátovou barvou. Odrůdová, trochu živočišná vůně je lehce potlačená. Chuť postrádá víc sebevědomí a harmonie. Navíc je průměrně dlouhá a uniformní. Dochuť je však čistá a nerušivá.
Počkejte s otevřením lahve a pak ho zkuste s grilovaným masem a grilovanou paprikou
Cabernet Sauvignon 2004
výber z hrozna
82,88
Agro-Movino, Velký Krtíš
Barva i vzhled vína je korektní. Jeho vůně je však nepříjemně zelenopapriková. I v chuti je tento kapalný produkt neharmonický, nevyrovnaný...
Guláš by byl taky dobrý, ale nejlépe srnčí, a pěkně ostrý
VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU
Rulandské Modré 2003
výběr z hroznů
89,13
Milan Sůkal, Nový Poddvorov
Nádherné červené burgundského typu, před nímž smekne klobouk i francouzský znalec.
Nižší barva s cihlovým odstínem, ale tak to má být, vždyť jde o pinot noir! Bariková odrůdová vůně je skvělá. Chuť kávově-ovocná, perzistence dlouhá a jemná dochuť.
Bažant s oravskou slaninou v alobalu
Cabernet Sauvignon 2003
výběr z hroznů
86,88
Vinselekt Michlovský, Rakvice
Další skvělý cabernet. Tmavofialová barva, vůně uschlých ostružin a přitažlivá ovocně-minerální, příjemně kořenitá chuť. Skvělá kompozice vůní a chutí, skvělí hráči filharmonie.
Neváhejte a u svého řezníka si opatřete tu nejlepší svíčkovou...
Frankovka 2003
pozdní sběr
86,63
Šlechtitel. stanice vinařská, V. Pavlovice
Perfektní vzhled i čirost. Nadstandardně příjemná odrůdová vůně s přitažlivým aroma skořice a sušených švestek. Chuť trochu zaostává za vůní, je však plná, komplexní a dostatečně teplá. Velmi příjemné pití.
... a jestli vám z té roštěnky zbylo, naplňte ji třeba nivou!
Cabernet Moravia 2002
barrique
85,50
Helena Glosová, Moravská Nová Ves
Barva a čirost je OK.
Víno plné černorybízové, čokoládovětabákové a trochu i živočišné vůně. Chuť je o trochu kyselejší a tříslovinově drsnější. Je to však pěkný produkt dobré struktury a nadějné budoucnosti. Otevřete si ho za 5-6 let.
Špíz z hovězího a vepřového masa
Modrý Portugal 2000
barrique
85,00
Vinařství Josef Valihrach, Krumvíř
Slušný portugal nižší barvy. Ve vůni tóny drobných lesních plodů. Drobná oxidace... Chuť průměrně perzistentní, mírně kyselá. Dochuť čistá, transparentní, s nakyslým ocáskem.
Mohlo by chutnat s kachními prsíčky s červeným zelím
Frankovka 2003
pozdní sběr
83,50
Moravíno, Valtice
Barva i vzhled vína je v pořádku. Odrůdová vůně je potlačená a skromná. Chuť je rovněž nevýrazná, průměrně dlouhá, průměrně harmonická. To víno nemá chybu, ale smysly nevzrušuje.
A co si víno nalít k dobrému hovězímu guláši?
BÍLÁ VÍNA SUCHÁ (DO 4 GRAMŮ ZBYTKOVÉHO CUKRU NA LITR)
VÍNA V MODRÉM PÁSKU
Veltlínské zelené 2004
89,38
Mrva & Stanko, Trnava
Víno vynikajícího vzhledu a přitažlivé ovocněmandlové, téměř jehličnaté vůně. I jeho chuť je přitažlivá. Prolínají se v ní tóny letních jablek a artyčoku. Navíc je plná, dostatečně perzistentní. Dochuť je nakysle jiskřivá, ale čistá a transparentní.
Ideální partner k zeleninovým salátům a sýrovým toastům
Devín 2002
výber z hrozna
87,75
Karpatská Perla, Šenkvice
Mírně zlatavá barva, perfektní vzhled. Lascivní skořicovělipovomedová vůně a důstojná kořenitě nasládlá chuť. Nádherná architektura vína, nádherný produkt sofistikované technologie.
Skvělý partner k drůbežímu salátu s kari kořením
Silvánske zelené 2004
kabinetné
85,25
Víno Matyšák, Pezinok
Usměvavé mladé a krásné víno příjemného vzhledu. Nepříliš intenzivní vůně ananasu a žlutých paprik.
Chuť nadprůměrně dlouhá, čistá, emotivní. Moc příjemné víno.
Zkuste ho s grilovaným krůtím masem a sušenými rajčaty v olivovém oleji
Devín 2004
výber z hrozna
84,88
Vinesa, Trnava
Vzhled je korektní. Vůně decentně aromatická, kořenitě skořicová. Chuť harmonická, vláčná, průměrně perzistentní. Dochuť mírně nahořklá...
Kombinace s banánem smaženým na cukru je vynikající
Rizling rýnsky 2003
výber z hrozna
84,38
Vinohradnická společnost Modra
"Sluníčková" barva a výborná čirost. Biskvitová vůně není příliš sebevědomá, ale je přitažlivě jemná. I chuť je jemná, harmonická, ale nevýrazná. Vínu chybí osobnost...
Nechám to na vás, připravte si nějakou sladkovodní rybu
Chardonnay 2004
83,63
Vinesa, Trnava
Zelenkavá, třpytivá barva a příjemná sametová vůně. Chuť je harmonická, nevýrazně ovocno-akátová. Tělo není příliš korpulentní a dochuť je zemitěminerální.
Podávejte s krůtím masem na hruškách
VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU
Sauvignon 2002
výběr z hroznů
86,13
Trpělka & Oulehla, Nové Bránice
Vynikající vzhled vína. Lákavá a harmonická šalvějově piškotová vůně. Chuť plná, vláčná, harmonická. Díky vyšším kyselinám má i perspektivní potenciál zrání. Elegantní, plné a pěkné víno.
Doporučuji uzeného pstruha na lůžku z jarního hlávkového salátu
Sauvignon 2002
pozdní sběr, barrique
85,63
Hana Mádlová, Velké Bílovice
Perfektní barva i čirost. Podmanivá, zvláštní broskvově-acetonová vůně (vliv terroir). Kulatá a zráním v bariku dobře strukturovaná chuť. V dochuti zajímavé tóny čerstvé smetany a másla.
Zkuste s kuřetem na oreganu a majoránce, připraveným v alobalu
Ryzlink vlašský 2002
pozdní sběr
85,50
Mikros-vín Mikulov
Přitažlivý vzhled. Na vlašák nezvykle silná vůně asijského koření. Vynikající lahvová zralost, chuť plná, důstojná a sebevědomá. Potenciál zrání 6 až 8 let. V dochuti mírně rušivé tóny...
Vepřová kotleta na savojský způsob -s jablky, vlašskými ořechy a smetanou
Ryzlink rýnský 2003
pozdní sběr
85,13
Habánské sklepy, Velké Bílovice
Sytější zlatavá barva, vynikající čirost. Esterifikovaná vůně dozrávajících hrušek a lampičkového oleje. Chuť zajímavá, perzistentní, zrací potenciál nadějný.
Tip mého moravského přítele: candát s novými bramborami
Sauvignon 2004
pozdní sběr
85,00
Tanzberg Mikulov
Vzhled je O. K. Ve vůni tóny letní šalvěje a jarního zimostrázu. Plnou a perzistentní chuť podporuje vyšší koncentrace kyselin. Nadějný potenciál zrání (3-4 roky). Dochuť příjemně nakyslá.
Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem je ideální partner
Veltlínské zelené 2004
pozdní sběr
81,50
Vinařství Kovacs, Novosedly
Víno vyšší barevnosti a příjemné medověovocné vůně. V chuti má rezervy v harmonii, kyseliny jsou o trochu vyšší. Navíc v dochuti se projevuje nahořklý ocásek. (Víno nemá definitivní etiketu)
Zkuste ho s vepřovým řízkem v bramborovém těstíčku
BÍLÁ VÍNA POLOSUCHÁ, POLOSLADKÁ A PŘÍRODNĚ SLADKÁ (NAD 4 GRAMY ZBYTKOVÉHO CUKRU)
VÍNA V MODRÉM PÁSKU
Slámové víno 2002
Tramín červený
90,25
Sonberk, Brno
Světle jantarová barva, atraktivní vůně sušeného ananasu a přezrálých hrušek. Jemná biskvitová, decentně kořenitá chuť. Dochuť dlouhá, krystalově čistá, hodně perzistentní. Ikonografický produkt.
Jen ho tak ucucávejte celé hodiny s těmi nejlepšími přáteli...
Veltlínské zelené 2002
ledové víno
90,00
Vinstars, Nečas - Průdek, Rakvice
Elegantní vzhled a skvělá ušlechtilá vůně. Stejně brilantní ovocná chuť, vyvážená, harmonická, emotivní. Skvělý potenciál zrání (10-15 let). Nádherné ledové víno.
Ani tohle ledové nekombinujte s jídlem. Stačí jen pár kešú oříšků...
Ledové víno 2003
Veltlínské zelené
89,88
Znovín Znojmo
Nádherné ledové veltlínské sluníčkové barvy. Vůně je přitažlivě hrozinková, božsky nektarová. Chuť rajského ovoce, studánkově čistá, cibébově vláčná, laskavá...
... rovněž s ořechy, tentokrát našimi, vlašskými
Slámové víno, Veltlínské 2003
červené rané
88,88
Víno Marcinčák, Mikulov
Nazlátlá, světle jantarová barva. Vůně sušených fíků, datlí a meruněk. Chuť mirabelková, hroznovo-sirupová, komplexní. Nádherný produkt s obdivuhodným potenciálem zrání.
Zkuste ho s kouskem té nejlepší belgické čokolády
Sylvánské zelené 2001
ledové víno
88,13
Vinařství Springer, Bořetice
Další mistrovské dílo. Zlatá jantarová barva a o trochu "živější" ovocná vůně. Chuť dráždivě erotická, plnoštíhlá a v dobrém slova smyslu provokující. Vyzrálý a hodně, hodně přitažlivý produkt.
Pomazlete se s ním jen s kouskem citronového koláče
Slámové víno 2003
Ryzlink rýnský
87,88
Vinné sklepy Valtice
Žloutková barva, vynikající čirost. Květinově-lipová vůně a delikátní banánová chuť. Dlouhá perzistence přechází do příjemné medově-lískooříškové dochuti.
Kombinace s čokoládovým dortem se jistě vydaří
VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU
Rizling rýnsky 2003
ladový výber
87,25
VPS, Pezinok
Nejlepší slovenské ledové víno přitažlivé narcisové barvy. Vůně oříškovo-fíková, tóny odkvetlé lípy a plodů rohovníku. Plná medová chuť, elegantní plnoštíhlé tělo a příkladná harmonie kyselin a zbytkového cukru.
Obdivuhodný potenciál zrání.
Zkuste ho s ořechovým dortem...
Chateau Belá Riesling 2001
bobulový výber
87,00
Kaštiel Belá
Ikonografický botrytický výběr, který si zasloužil lepší hodnocení... Dokonalá harmonie žluté a zelené.
Omamná vůně tropického ovoce a petroleje. Chuť ryzlinkově vyvážená, plná, dlouhá. Úžasné víno s potenciálem zrání 15-20 let.
K sýrům s vnitřní plísní nenajdete lepšího partnera
Veltlínské zelené 2002
ladový zber
85,13
Karpatská Perla, Šenkvice
Ledové víno skvělé slámové barvy a jiskřivé čirosti. V decentní vůni rozeznáte pikantní tóny sušených mirabelek, vlašských ořechů i mandlí. Atraktivní vůně přechází do kvalitní chuti. Ta je však handicapovaná nižším zbytkovým cukrem a lehce nahořklými tóny v dochuti.
K plísňovým sýrům?
Furmint 2002
bobulový výber
84,00
J&J Ostrožovič, Velká Trňa
Víno z jiného soudku, bobulový tokajský výběr, nesoucí pečeť sopečného podloží slovenského Tokaje. Furmint není nositelem ovocných vůní, jeho krása má jiné rozměry. Svou vůní a chutí je v této kategorii ojedinělé.
Zaslouží si náš obdiv.
Co třeba jemný perník se šlehačkou?
Rizling rýnsky 2003
ladový zber
82,75
Vitis Pezinok
Ledové víno světlejší barvy a nevýrazné vůně. Cvičený nos v něm však odhalí vůni přezrálé hrušky nashi. Chuť připomíná angreštovou marmeládu. Víno je navíc poznamenané nižším zbytkovým cukrem a mírně škrábavým ocáskem.
Zkuste si k němu dát piškotový dort se šlehačkou
Tramín červený 2003
ladový zber
81,63
Vino-vin Slovensko, Tibava
Ledový tramín až od slovenskoukrajinských hranic. Světlejší reduktivní barva a nepříliš příjemná žampionová vůně. Chuť je perfektní, dlouhá, nektarově slaďoučká a lascivní.
Zůstaňme při gastronomii tohoto kraje a dejme si ho k povidlovo-ořechovým pirohům
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



