Ještě k názvům masných výrobků

Podle vyhlášky č. 264/2003, § 12, odst. 3 lze masný výrobek nazvat podle živočišného druhu zvířete jedině tehdy, obsahuje-li masný výrobek více než 50 % uvedeného masa z celého množství masa ve výrobku. Konstatoval to mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. To lze podle něj například ověřit na výrobku prodávaném v jednom obchodním řetězci jako paštika s vyobrazením kachny. V českém názvu je správně uvedeno „masný výrobek – konzerva“ s tím, že dále je složení, kde na posledním místě se uvádí, že obsahuje kromě jiného masa i 2 % kachního strojně odděleného masa.

Ne tak v názvu v jazyce polském, slovenském či maďarském. Legislativa EU totiž podle SVS ukládá povinnost uvést na výrobku jeho složení, dále jej charakterizovat pak ponechává na národní legislativě jednotlivých členských zemí, proto ten rozdíl v názvech v češtině, polštině, slovenštině a maďarštině. Dalším příkladem správného označení v souladu s naší veterinární legislativou je pak například paštika s kachními jatýrky jednoho českého výrobce, kde je správně uvedeno, že je zde 25 % kachních jater, tedy při pohledu na složení opravdu více než 50 hmotnostních procent z celkového množství použitého masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info