Testování koz na možnost nákazy BSE

Konzumace kozího masa je podle výsledků testování pravděpodobně bezpečná. Podle názoru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EBLS) existuje jen velmi malé riziko, že by se mohli lidé nakazit novou variantou Creutzfeld-Jakobovy nemoci (nVCJD) následkem konzumace kozího masa. V průběhu uplynulých měsíců bylo v zemích Evropské unie testováno (s negativním výsledkem) na přítomnost infekce bovinní spongioformní encefalopatií (BSE) okolo 78 000 koz. Jednotlivá zvířata, u kterých by se mohlo jednat o onemocnění BSE se narodila ještě předtím, než vstoupil v platnost zákaz zkrmování živočišných mouček.

Nejvyšší poradní instance v rámci EU má situaci ztíženou tím, že pro kvantitativní posouzení rizika je rozložení získaných dat nedostatečné. EBLS doporučuje dále provádět experimentální výzkumy týkající se infekčnosti a vývoje onemocnění BSE u koz a referovat o jejich výsledcích. Mezitím je nutné v členských zemích EU dále pokračovat v provádění testů na BSE.

Deutsche Schafzucht, 97, 2005, č. 15, s. 22

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info