Kontroly burčáku pokračují – inspektoři Potravinářské inspekce odebírají vzorky

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokračují v kontrolách burčáku. Do dnešního dne zkontrolovali ve všech krajích republiky 103 prodejců tohoto nápoje. Během kontrol uložili 37 opatření k nápravě nedostatků, které se týkaly nesprávného označení (17), chybějících informací o výrobci burčáku (13), chybějících průvodních dokladů (13) nebo neodpovídajících hygienických podmínek prodeje 14). Nejvíce nedostatků (46%) inspektoři zjistili v Praze a Středočeském kraji, v Jihomoravském kraji (39%) a na Olomoucku (36%). Inspektoři také průběžně kontrolují, zda opatření, která už byla prodejcům a provozovatelům stánků uložena, byla také skutečně naplněna.

V těchto dnech začali inspektoři SZPI odebírat vzorky burčáku pro laboratorní rozbory, aby ověřili, zda v nich není přidaná tzv. exogenní voda. Stejně jako do vína není možné vodu do burčáku přidávat. Přestože je takové „zmnožování“ vína nebo burčáku pro poctivé vinaře jedním z největších prohřešků, inspekce se s ním v minulých letech také setkala. Kontroly burčáku budou pokračovat. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat od 1.srpna až do 30. listopadu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info