Pokles výroby červeného masa se v ČR zastavil

Po šestnácti měsících postupného meziročního poklesu výroby masa v ČR se v srpnu letošního roku tento trend zastavil. Informoval o tom dnes Český statistický´úřad (ČSÚ). V srpnu 2005 totiž podle ČSÚ vzrostla výroba masa celkem (bez drůbežího) meziročně o 1,1 % vlivem zvýšení výroby vepřového masa o 2,7 %. Výroba hovězího masa vč. telecího klesla v tomto měsíci meziročně o 5,4 %. Průměrná porážková hmotnost se zvýšila meziročně u jatečných býků o 0,8 % na 595,9 kg, u jatečných prasat (bez prasnic a kanců) vzrostla o 0,8 % na 105,3 kg.

Ceny zemědělských výrobců stouply meziročně u jatečných býků o 7,8 %, u jatečných prasat naopak klesly o 7,5 %. Nákup mléka do mlékáren vzrostl meziročně o 1,5 %. Od počátku roku klesla výroba masa celkem (bez drůbežího) meziročně o 14,7 % při snížení výroby vepřového masa o 13,1 % a hovězího vč. telecího o 21,0 %. „Pokles domácí výroby masa byl vyrovnán dovozem masa a jatečných zvířat ze zahraničí,“ uvedl Úřad. Ceny zemědělských výrobců vzrostly meziročně u jatečných býků o 9,2 % a u jatečných prasat se zvýšily o 5,7 %. Nákup mléka od počátku roku stoupl meziročně o 0,8 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info