Jak bezpečné je balení masa?
11.10.2005 | Moravskoslezský den
STREČOVÁ FÓLIE
- je nejlevnější a nejméně bezpečná
- toto maso nemá prodlouženou trvanlivost
- fólie chrání jen proti sekundární kontaminaci
- je možné ho kdykoli rozbalit a znovu zabalit bez použití stroje
- snadno se dají vylepit nové etikety
- falšování nemůže zákazník odhalit
VAKUUM
- nepropustné sáčky, z nichž je před svažením odstraněn vzduch
- maso při zabalení zešedne, barva se však po rozbalení vrátí
- nákladnější a technologicky náročnější
- trvanlivost masa se prodlužuje na minimálně 21 dní
- porušení obalu je viditelné pouhým okem
- zařízení na opětovné zabalení do vakua je dnes poměrně běžné
OCHRANNÁ ATMOSFÉRA
- z balíčku se odsaje vzduch a nahradí se speciální atmosférou
- křehkost, šťavnatost, barva i vůně jsou zachovány
- trvanlivost masa je 10 dnů
- porušení obalu je nevratné
- opětovně lze maso zabalit jen za použití nákladné technologie
- na každém balíčku najde spotřebitel nezfalšovatelnou etiketu s nápisem baleno v ochranné atmosféře
- zákonná manipulace s takto zabaleným masem poté, co opustí závod, je téměř vyloučena

Tweet



