Rybí geny najdete i v jahodách
31.10.2005 | Noviny Vysočiny
Stanislav Jelínek
Vyznavači zdravého životního stylu se dozvěděli na středeční přednášce v Natural centru překvapivě o tom, jak genetičtí inženýři vkládají do DNA rajčat geny z bakterií, do jahod dědičné informace z ryb a do ovoce vpravují geny ze šroubovice lidské DNA. Na přednášce z cyklu Víme, co jíme? o geneticky upravovaných organismech a jejich vlivu na ekologii hovořila lektorka pořádajícího Ekoinfocentra Jana Kotoučková.
GMO jsou obrovská neznámá
" Výzkumníci mění živé organismy tak, jak by to příroda nikdy neudělala. Zemědělci a producenti masa se snaží, zejména zatím ve Spojených státech, zvyšovat zisky firem. Odmítají zamyslet se nad tím, že příroda může reagovat pro člověka tím nejhorším způsobem - dalšími nekontrolovatelnými mutacemi, které by se lidstvu vymkly z rukou," připomněla aktivistka z Českého svazu ochránců přírody. Podle odborníků dnes neexistuje jediná studie, jež by beze zbytku zhodnotila dlouhodobá rizika potravin z geneticky modifikovaných organismů ( GMO). " Genetické inženýrství organismy upravuje přidáváním určitých vlastností, ale umí je také odebírat. Při pokusech s kukuřicí vědci třeba odebrali gen reprodukce, a nevzešla jediná rostlinka. Mráz běhá po zádech, uvědomíme- li si, že by takovou genetickou informaci převzaly jiné rostliny nebo zvířata," připomněla lektorka.
Evropa je zatím proti
Američané pěstují v současné době 98 procent geneticky upravovaných plodin světové produkce, i v Evropě se objem potravin se složkou GMO zvyšuje. " V Evropě, kde většina lidí odmítá modifikované potraviny, se využívá drtivá většina geneticky upravovaných rostlin jako krmivo pro dobytek," přiblížila Jana Kotoučková s tím, že přes maso, mléko a vejce se mohou dostat upravované organismy i na náš stůl. Podle zákona musí být potravina s jakýmkoli podílem GMO označena na obalu. " Většina lidí chápe nebezpečí a je proti genetickým manipulacím v přírodě. Recept je jednoduchý, nekupovat takové potraviny," připomněla lektorka.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



