Spotřebitelé začínají znovu důvěřovat drůbežímu

Podle zprávy agentury v některých zemích – především na jihu Evropy – nedůvěra v drůbeží maso přetrvává. Prodej kuřat v Evropě klesl poté, co se objevil v Rumunsku, Turecku a Chorvatsku virus H5N1. Prodeje drůbežího se podle Reuters stabilizují ve Francii, Británii i Německu.

V České republice začalo být drůbeží maso populární především v uplynulých dvou letech. Jeho spotřeba vzrostla na 25 kilogramů na osobu a rok, což je nad průměrem EU. Důvodem růstu spotřeby drůbežího v minulých letech byly jednak příznivé ceny proti ostatním druhům masa, rozšíření více zpracovaných výrobků na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky nyní každý Čech sní v průměru kolem 80 kilogramů masa ročně. Z toho zhruba polovinu tvoří vepřové, následuje s 25 kilogramy drůbeží a zhruba jedenáct kilogramů představuje hovězí, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků.

Podle obchodníků v Česku ptačí chřipka poptávku po drůbežím mase příliš nesnížila.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info