Spotřebitelé začínají znovu důvěřovat drůbežímu
03.11.2005 | Euractiv.cz
Podle zprávy agentury v některých zemích – především na jihu Evropy – nedůvěra v drůbeží maso přetrvává. Prodej kuřat v Evropě klesl poté, co se objevil v Rumunsku, Turecku a Chorvatsku virus H5N1. Prodeje drůbežího se podle Reuters stabilizují ve Francii, Británii i Německu.
V České republice začalo být drůbeží maso populární především v uplynulých dvou letech. Jeho spotřeba vzrostla na 25 kilogramů na osobu a rok, což je nad průměrem EU. Důvodem růstu spotřeby drůbežího v minulých letech byly jednak příznivé ceny proti ostatním druhům masa, rozšíření více zpracovaných výrobků na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky nyní každý Čech sní v průměru kolem 80 kilogramů masa ročně. Z toho zhruba polovinu tvoří vepřové, následuje s 25 kilogramy drůbeží a zhruba jedenáct kilogramů představuje hovězí, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků.
Podle obchodníků v Česku ptačí chřipka poptávku po drůbežím mase příliš nesnížila.
Další články v kategorii
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Česko může zůstat ve srážkovém stínu tlakových výší až do konce roku (15.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)

Tweet



