Změna v předpisu ES o dusičnanech

Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001, v němž se uvádějí mj. i požadavky na obsah dusičnanů. Dosud platilo, že od začátku dubna do konce října musí čerstvý špenát splňovat přísnější požadavky (2500 mg/kg) a od začátku listopadu do konce března se připouštěla vyšší hladina (3000 mg/kg). Vzhledem k tomu v průběhu října se podle výsledků monitoringu vyskytovalo časté překračování stanoveného limitu, a vzhledem k tomu, že u salátu byl přechod na vyšší (zimní) limit stanoven již od 1. října, byl tento termín schválen i pro špenát.

Nové nařízení dále povoluje výjimku pro hladinu dusičnanů v čerstvém zimním salátu vypěstovaném a určeném ke spotřebě ve Velké Británii, Irsku a Francii. Kromě toho se do nařízení 466/2001 doplňuje ustanovení o povinnosti členských států monitorovat a ohlašovat Komisi každoročně do 30. 6. skutečné obsahy dusičnanů v těch druzích zeleniny, u nichž dochází k větší kumulaci dusičnanů (především u listové zeleniny).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info