Duby červené budou dál mizet

Na děčínské Pastýřské stěně ubylo letos zase několik desítek dubů červených a prořídly tam i porosty akátů. Pokračovalo tak odstraňování dřevin, které mají uvolnit místo především dubům zimním. Na ně se totiž váží živočišná společenstva, kvůli kterým má být zhruba šedesátihektarové území vyhlášeno za přírodní rezervaci. "Před časem se tam podařilo zaznamenat dva druhy tesaříků, jejichž výskyt patří v těchto lokalitách mezi ojedinělé. Unikátní je rovněž uložení pískovcových vrstev. Jsou uspořádané v obráceném směru, než v jiných oblastech," nastínila Hana Hentschelová ze správy CHKO Labské pískovce hlavní argumenty pro vyhlášení rezervace.

Letošní odstraňování dubů červených bylo už druhým těžebním zásahem. Po prvním kácení si návštěvníci Pastýřské stěny stěžovali zejména na to, že v místech těžby se dost dlouho povalovaly hromady větví. "Tentokrát pracovníci odborné firmy porazili asi třicet vzrostlých dubů a všechny zbytky jsou uklizené," tvrdil Pavel Benda z děčínské správy Labských pískovců. Další těžby na Pastýřské stěně, která patří do území obhospodařovaného děčínským lesním úřadem, budou pokračovat ještě několik příštích let.Na rozsahu těžby se musí ochránci přírody domluvit právě se správou městských lesů. "Určitě to pro nás není nijak výhodná komerční záležitost, protože duby červené nepatří mezi lukrativní druhy dřeva," poznamenal šéf děčínských lesů Pavel Filip.

Letošní těžba dubů červených a akátů, jejichž nálety horolezci odstraňovali hlavně ze skalních rozsedlin i na sousedním Červeném vrchu, si vyžádala asi sto padesát tisíc korun. Zásah hradila správa Labských pískovců z dotací programu péče o krajinu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info