Kapra vytlačují z vánočního stolu šneci i losos

Vypadá to, že štědrovečerní kapr je v ohrožení: ze slavnostně prostřeného stolu ho vytlačují vepřové řízky, filé, krůta a losos. Tyto pokrmy bude podle průzkumu jíst v sobotu o Štědrém večeru každý šestý člověk.

Jana Trčková z Blatců na Kokořínsku nedá na smaženého kapra dopustit. "Vůbec si nedovedu představit, že bychom ho na Štědrý den neměli. Dělám ho často i během roku. Nejlepší je po židovsku s česnekem, cibulí a ořechy," říká Trčková.

Bez smaženého kapra s bramborovým salátem se, jak ukázal čerstvý průzkum, neobejde Štědrý večer u 84 procent dotázaných.Tradice českých Vánoc s kaprem je však částečně na ústupu. Ještě před dvěma lety bylo totiž podle průzkumu společnosti TNS Factum takových lidí o pět procent více. A do budoucna štědrovečerních večeří s kaprem podle odborníků ještě ubude.

"Ženy jsou stále zaměstnanější, takže se mnohým nechce dlouho stát u plotny a dělat se s kaprem a salátem. Koupit filé je mnohem jednodušší," říká Helena Nosková z Ústavu pro soudobé dějiny, která se specializuje na stravovací zvyky.Šestnáct procent lidí, kteří v průzkumu řekli, že kapra na Štědrý den nejedí, dává podle průzkumu přednost vepřovým řízkům, filé, krůtě, lososu, klobásám a nově i šnekům. Některým lidem totiž, jak šetření ukázalo, kapr nechutná.Důvody však mohou být i jiné. "To, co se před Vánocemi děje s kapry, považuji za genocidu. O Štědrém dnu zásadně peču krůtu," říká Markéta Zavadilová z Prahy.Ani její kamarádka Lucie Švandová kapra o Vánocích nesmaží. "Má moc kostí, které mi vadí. Raději upeču sumce na zelenině. Je lepší," podotýká Lucie Švandová.Ryby podle Heleny Noskové o Vánocích upřednostňují hlavně lidé s vyššími příjmy, kteří víc dbají na zdravou životosprávu. "V dělnických rodinách, kde kapra nejedí, dávají přednost vepřovým řízkům," upřesňuje Nosková.

Ona sama si Vánoce bez kapra nedokáže představit. "Smažíme ho a část děláme i postaru načerno s knedlíky. To totiž bývala původní vánoční úprava kapra v Česku," říká Nosková.Smažit se u nás kapři začali ve velkém až po druhé světové válce. Důvod je jednoduchý: čas. Připravit tradičního kapra načerno trvá půl dne.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info