Teplo inaktivuje viry aviární chřipky a Newcastleské nemoci ve vaječných produktech

Aviární chřipka (AI) i Newcastleská nemoc (ND) způsobují v průmyslové výrobě drůbeže závažné problémy. Vědci z ARS – Agricultural Resarch Service zjistili, že teplota a délka pasterizace, stanovené pro likvidaci salmonel ve vaječných produktech, mohou likvidovat i viry výše uvedené nemoci.Vědci z laboratoře Research Laboratory v Athénách (Georgia) ověřovali možnost likvidace AI a ND pasterizací a stanovili, že teplota vhodná pro inaktivaci je 55-63 °C a doba potřebná pro inaktivaci virů závisí na kmeni viru a vaječném výrobku.V laboratoři pokusně infikovali komerční vaječné produkty dvěma viry AI (s nízkou a vysokou patogenicitou) a třemi viry ND (dvěma s nízkou a jedním s vysokou virulencí). Produkty pak pasterizovali při doporučené teplotě po určitou dobu a zjistili, že postup je pro likvidaci virů účinný.Během studie stanovili křivku průběhu inaktivace virů při různých teplotách a po různou dobu působení. Ověřili, že pasterizace potenciálně infikovaných vaječných produktů je vhodný postup pro bezpečný export nezávadných produktů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info