V karlovarském kraji se zemědělcům nedaří

Zemědělství v Karlovarském kraji vykazuje trvale nejnižší produkci v republice, a to v rostlinné i živočišné výrobě. Například výroba masa v jatečné hmotnosti loni klesla meziročně o 20 procent a představovala 5513 tun. V Libereckém kraji, který je ve výrobě masa předposlední z krajů v Česku, vyrobili zemědělci 5798 tun masa. V Plzeňském kraji, jenž tvořil s Karlovarským krajem jeden celek, představovala loni produkce masa celkem 30.099 tun. Nejvíce masa vyrobili středočeští zemědělci, a to 59.635 tun. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Pokles produkce masa v Karlovarském kraji, hlavně hovězího a vepřového, komplikuje situaci zpracovatelům. Například Chebský masokombinát, což je největší zpracovatelský podnik v Karlovarském kraji, téměř každý týden řeší otázku, kde sehnat dostatek živých vepřů pro výrobu. "Týdně jsme schopni zpracovat minimálně 1200 kusů. Ale jsou i týdny, kdy seženeme jen polovinu. V Karlovarském kraji je živých prasat nedostatek," řekl ředitel společnosti František Makovský.

Také v prodeji obilovin je Karlovarský kraj podle údajů ČSÚ na posledním místě v ČR. Všech druhů obilovin prodali loni zemědělci z regionu 63 570 tun, což je meziročně o 707 tun méně. Zemědělci z Plzeňského kraje se pak na trhu podíleli 372 043 tunami. Nejvíce obilovin, zhruba 1,214 milionu tun, prodali loni pěstitelé ze Středočeského kraje. V Karlovarském kraji klesl i objem sklizně a hektarové výnosy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info