Nejnovější zdroje proteinu pro dojnice
21.09.2006 | ÚZPI
Centrum pro výzkum a technologie v chovu dojnic při univerzitě v Albertě vydalo seznam nejznámějších krmiv využitelných jako zdroje proteinu pro dojnice. Využití rostlinných proteinových zdrojů závisí na ceně, dostupnosti, obsahu živin a jeho proměnlivosti, na rozložitelnosti proteinu, chutnosti, přítomnosti nežádoucích složek, možnostech skladování a manipulovatelnosti. Stále větší pozornost se věnuje kvalitě rostlinných zdrojů, která se srovnává s kvalitou sójového šrotu. Sójový šrot s obsahem 44 nebo 48 % hrubého proteinu, se může použít jako jediný zdroj proteinu v krmivech pro dojnice.
Dalším rostlinným zdrojem proteinu pro dojnice je řada kukuřičných vedlejších produktů a dalších krmiv jako jsou:
- sušené obilní výpalky jako vedlejší produkty z výroby etanolu
- sušené výpalky jako vedlejší produkty z lihovarského průmyslu
- kukuřičný glutenový škrob jako vedlejší produkt při výrobě škrobu a oleje pro lidskou spotřebu
- vlhké pivovarské mláto jako vedlejší produkt pivovarského průmyslu
- hrachy. Hrachy jsou pro dojnice chutné krmivo, které není potřeba před zkrmováním upravovat. Nebyl stanoven horní limit pro jejich zařazení do krmných dávek.
Autor : Ing. Pavla Schneiderová

Tweet



