Nejnovější zdroje proteinu pro dojnice

Centrum pro výzkum a technologie v chovu dojnic při univerzitě v Albertě vydalo seznam nejznámějších krmiv využitelných jako zdroje proteinu pro dojnice. Využití rostlinných proteinových zdrojů závisí na ceně, dostupnosti, obsahu živin a jeho proměnlivosti, na rozložitelnosti proteinu, chutnosti, přítomnosti nežádoucích složek, možnostech skladování a manipulovatelnosti. Stále větší pozornost se věnuje kvalitě rostlinných zdrojů, která se srovnává s kvalitou sójového šrotu. Sójový šrot s obsahem 44 nebo 48 % hrubého proteinu, se může použít jako jediný zdroj proteinu v krmivech pro dojnice.

Dalším rostlinným zdrojem proteinu pro dojnice je řada kukuřičných vedlejších produktů a dalších krmiv jako jsou:

- sušené obilní výpalky jako vedlejší produkty z výroby etanolu

- sušené výpalky jako vedlejší produkty z lihovarského průmyslu

- kukuřičný glutenový škrob jako vedlejší produkt při výrobě škrobu a oleje pro lidskou spotřebu

- vlhké pivovarské mláto jako vedlejší produkt pivovarského průmyslu

- hrachy. Hrachy jsou pro dojnice chutné krmivo, které není potřeba před zkrmováním upravovat. Nebyl stanoven horní limit pro jejich zařazení do krmných dávek.

Autor : Ing. Pavla Schneiderová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info