Nové hodnocení kvality silážovaných zelených krmiv

Německá zemědělská společnost (DLG) nyní vydala nový klíč k hodnocení fermentace u zelených krmiv, siláží a sena. Nový klíč zohledňuje nejnovější výsledky výpočtů zpracovaných v rámci Studie Humboldtovy univerzity v Berlíně, které prokázaly, že kvalitu fermentace siláže je možné spolehlivě a diferencovaně odhadnout na základě obsahu máslové a octové kyseliny v siláži a stanovením jejich vzájemného poměru (viz tabulky 1, 2 a 3). Je vhodný k hodnocení siláží z různých druhů zelených krmiv (siláží z trav, luskovin, zelených obilovin, celých rostlin kukuřice a obilovin, řepného chrástu) nezávisle na metodě silážování, obsahu sušiny nebo použití biologických nebo chemických aditiv.

Siláže kukuřičných palic, okopanin, vlhkého obilí a vedlejších produktů potravinářského průmyslu rostlinného původu (lisované řízky, pivovarské mláto apod.) je možné takto hodnotit pouze za předpokladu, že se jedná o fermentované siláže. Alkalické siláže jsou z tohoto způsobu hodnocení absolutně vyloučeny.

Analýza fermentovaných vzorků se díky této nové metodě hodnocení značně zjednodušila. Protože napříště již nebude nutné stanovovat obsah amoniakálního dusíku z celkového množství dusíku, protože odbourávání proteinů bude možné posoudit na základě obsahu kyseliny máselné. Kromě toho již nebude mít při posuzování tak velkou váhu hodnota pH, poněvadž se při analýze cca 2400 vzorků prokázalo, že i siláže s nízkou hodnotou pH mohou obsahovat kyselinu máselnou a naopak i vzorky s vysokou hodnotou pH mohou být prosté kyseliny máselné. Nový způsob chemické analýzy je méně pracný a také méně finančně náročný.

Tabulka 1: Hodnocení obsahu kyseliny máselné a octové

Obsah kyseliny máselné 1)

Obsah kyseliny octové 2)

KM v % suš.

body

KO v % suš.

body

0 – 0,3

90

až 3,0

0

> 0,3 – 0,4

81

> 3,0 – 3,5

- 10

> 0,4 – 0,7

72

> 3,5 – 4,5

- 20

> 0,7 – 1,0

63

> 4,5 – 5,5

- 30

> 1,0 – 1, 3

54

> 5,5 – 6,5

- 40

> 1,3 – 1,6

45

> 6,5 – 7,5

- 50

> 1,6 – 1,9

36

> 7,5 – 8,5

- 60

> 1,9 – 2,6

27

> 8,5

- 70

>2,6 – 3,6

18

  

> 3,6 – 5,0

9

  

> 5,0

0

  

1) obsah kyseliny máslové se zde rovná: souhrnná hodnota kyseliny i-máselné, n-máselné, i-valerové, n-valerové a n-kapronové

2) obsah kyseliny octové = kyselina octová plus propionová

Tabulka 2: Hodnocení pH

Pod 30 % sušiny

30 až 45 % sušiny

Přes 45 % sušiny

pH

Body

pH

body

pH

Body

až 4,0

10

až 4,0

10

Až 5,0

10

> 4,0 – 4,3

5

> 4,5 – 4,8

5

> 5,0 – 5,3

5

> 4,3 – 4,6

0

> 4,8

0

> 5,3

0

> 4,6

- 5

    

Tabulka 3: Celkové hodnocení

Celkový počet bodů

(tab. 1 a 2)

Kvalita fermentace

známka

Posudek

100 – 90

1

velmi dobrá

89 – 72

2

dobrá

71 – 52

3

potřeba zlepšit kvalitu

51 – 30

4

špatná

< 30

5

velmi špatná

Nový klíč k hodnocení silážovaných krmiv je k dispozici na internetových stránkách

http://www.dlg.org/de/landwirtschaft/futtermittelnet/fachinfos/futterkonservierung.html

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info